HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ρευματολογία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Απαντήσεις σε ότι σας αφορά σχετικά με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ).

Γράφουν οι
Κοτσαλίδου Αγγελική,
Επιμελήτρια Τμήματος Ρευματολογίας
Γεώργιος Κήτας,
Διευθυντής Τμήματος Ρευματολογίας

Τι είναι ο ΣΕΛ;

Είναι χρόνιο φλεγμονώδες νόσημα που ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα και προσβάλλει πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού (Δέρμα, αρθρώσεις, καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς, κενρτικό και περιφερικό νευρικό σύστημα )

Τι είναι ο Δισκοειδής Λύκος και τι ο Υποξύς Δερματικός Λύκος:

Μερικές φορές ο Λύκος προσβάλλει μόνο το δέρμα είτε του προσώπου ,είτε τη ραχιαία επιφάνεια των χειρών,είτε του τριχωτού, είτε των αυτιών,είτε του κορμού .Στην περίπτωση του Δισκοειδούς Λύκου  πολύ σπάνια  συνοδεύεται απο συστηματικά συμπτώματα, ενώ στον Υποξύ Δερματικό Λύκο μπορεί να παρουσιάζει ήπιες εκδηλώσεις του τύπου των αρθραλγιών και της κόπωσης.

Τι προκαλεί τον ΣΕΛ;

Η αιτία είναι άγνωστη. Πιθανολογείται η ενεργοποίηση του ανοσολογικού μηχανισμού του οργανισμού και η επίθεση εναντίον  κυττάρων του ίδιου του οργανισμού, είτε λόγω γενετικών παραγόντων ,είτε μετά από έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (ιούς , μικρόβια,ηλιακή ακτινοβολία κλπ.)

Γιατί σε Εμένα;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Λύκος δεν μεταδίδεται ούτε κληρονομείται. Είναι πιο συχνός στις γυναίκες και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σε άτομα της ίδιας οικογένειας να αναπτύξουν το νόσημα.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα που πρέπει να με οδηγήσουν στον Ρευματολόγο;

Τα συμπτώματα είναι μη ειδικά, ωστόσο αν εμφανισθούν και επιμένουν θα πρέπει να ζητήσουμε την γνώμη του ειδικού ρευματολόγου.

Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Εξάνθημα σε μορφή πεταλούδας στο πρόσωπο,
  • φωτοευαισθησία στον ήλιο,
  • αλωπεκία (απώλεια μαλλιών),
  • άφθες και έλκη στόματος,
  • πόνος στις αρθρώσεις ,
  • πόνος στο στήθος με την εισπνοή,
  • ανεξήγητο πρήξιμο στα πόδια από την αρχή της ημέρας,
  • έντονη κόπωση,
  • δεκατική πυρετική κίνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πως γίνεται η διάγνωση για τον ΣΕΛ;

Κατά την επίσκεψη στον ρευματολόγο λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό, παραγματοποιείται  καλή κλινική εξέταση από την κορυφή μέχρι και τα νύχια και στην συνέχεια δίνεται αιματολογικός  κυρίως έλεγχος με ειδικές ανοσολογικές εξετάσεις-ειδικά αντισώματα,   καθώς και εξέταση ούρων .Επίσης  ανάλογα με το όργανο που υποπτευόμαστε ότι πάσχει ,μπορεί να χρειαστεί να γίνει απεικονιστικός έλεγχος καθώς και εκτίμηση της αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας και μπορεί να χρειαστεί ακόμα και βιοψία νεφρού.

Ο ΣΕΛ θεραπεύεται;

Ο ΣΕΛ  αντιμετωπίζεται  με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που μειώνουν την φλεγμονή, βελτιώνουν τα συμπτώματα και εμποδίζουν την έξαρση της νόσου πάντα υπό στενή κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση.Στόχος μας είναι η καταστολή της ανοσολογκής διέγερσης και η μακροχρόνια ύφεση της νόσου.

Εκτός από φαρμακευτική αγωγή μπορώ να κάνω κάτι άλλο;

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, να υπάρχει σωστή διατροφή και καλή φυσική κατάσταση καθώς και  ευαισθητοποίηση για την νόσο, ώστε να υπάρχει συνεργασία  με τον ρευματολογο  για έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε έξαρσης.

Ο ΣΕΛ αποτελεί αντένδειξη για εγκυμοσύνη;

Ο ΣΕΛ δεν αποτελεί εμπόδιο στην τεκνοποίηση, αρκεί να είναι σε ύφεση η νόσος  και βέβαια η αθενής να βρίκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον ρευματολόγο και σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της. Άλλωστε υπάχουν φαρμακα που χορηγούνται με ασφάλεια και στην εγκυμοσύνη, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.