HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ενημέρωση και Οδηγίες Προφύλαξης από τον Ιό της Γρίπης

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και έμετοι, ενώ δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα που προκαλούν οι ρινοϊοί και ο Covid-19.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον ο ασθενής με το βήχα ή το φτάρνισμα και τα οποία εισπνέουν όλοι οι παρόντες στο περιβάλλον του ασθενή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί και έμμεσα από τα μολυσμένα χέρια με εκκρίσεις του ασθενούς, μέσω χειραψίας ή επαφής των μολυσμένων χεριών με το άψυχο περιβάλλον, δηλαδή επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.ά.. Στις άψυχες επιφάνειες μπορεί να επιβιώσει από 2 έως 12 ώρες. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των μολυσμένων χεριών μας με τη μύτη, το στόμα  ή τα μάτια μας.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας και μοριακής βιολογίας (PCR) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Επί αρνητικής ταχείας δοκιμασίας και έντονης κλινικής υποψίας πρέπει να αποστέλλεται επίχρισμα ρινικό ή φαρυγγικό για ανίχνευση του ιού με PCR. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και η απάντηση δίνεται σε λιγότερο από 24ώρες.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη;

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, με υποκείμενα νοσήματα ή καταστάσεις, που ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί όταν νοσήσουν από γρίπη ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν:

  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης από το πρώτο τρίμηνο.
  • Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη.

Μια ξεχωριστή κατηγορία ατόμων αποτελούν οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για τους οποίους υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό έναντι της εποχικής γρίπης. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού επιβάλλεται να γίνεται γιατί δεν προφυλάσσει μόνο τους εμβολιαζόμενους, αλλά κυρίως τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης;

Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως και για τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας:

  1. Τήρηση των κανόνων Υγιεινής και κυρίως συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό (70% οινόπνευμα).
  2. Κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος με το μαντήλι ή το μανίκι σας.
  3. Έγκαιρως εμβολιασμός έναντι της γρίπης (συστήνεται να πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου).
  4. Έγκαιρη ιατρική θεραπευτική αντιμετώπιση όπως και λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής που αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;

Αν νοσήσουμε από γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών ή 2 ακόμα ημέρες μετά το τέλος εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Συγχρόνως τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη), ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως πχ η πνευμονία που προκαλείτε κατά κανόνα από πνευμονιόκοκκο ή σταφυλόκοκκους.

Εφόσον στο σπίτι νοσηλεύεται άτομο με γρίπη, είναι σκόπιμο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να φορούν μάσκα.

ΠΗΓΗ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΥΓΕΙΑ