HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

1. Τι είναι η ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου και ορισμένων καλόη­θων όγκων. Χρησιμοποιεί υψηλές δόσεις ακτινοβολίας για την καταστροφή των καρκινι­κών κυττάρων, καθώς και για να εμποδίσει την εξάπλωσή τους.

2. Πώς χορηγείται η ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι είτε εξωτερική (όταν δίνεται από γραμμικούς επιταχυ­ντές και στοχεύει μέσα στο σώμα του ασθενούς) ή εσωτερική – βραχυθεραπεία – όταν η ακτινοβολία προέρχεται από ραδιενεργές πηγές που τοποθετούνται μέσα ή ακριβώς δίπλα σε έναν όγκο.

3. Τι προκαλεί η ακτινοθεραπεία στα καρκινικά κύτταρα;

Η ακτινοβολία σε υψηλές δόσεις καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα ή μειώνει την εξάπλωσή τους. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για:

  • να θεραπεύσει ή να μειώσει την εξάπλωση του καρκίνου
  • να μειώσει συμπτώματα, όταν η ίαση δεν είναι δυνατή, όπως πόνος, αιμορραγία κ.ά.

4. Η πρώτη μέρα της θεραπείας μου – ποιά είναι η διαδικασία και τι θα αντιμετωπίσω;

Κατόπιν εκτίμησης από τον θεράποντα Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο, θα προγραμματιστείτε για θεραπεία. Η διαδικασία προυποθέτει το σχεδιασμό θεραπείας που αφορά αρχικά σε Αξονική Τομογραφία σχεδιασμού Ακτινοθεραπείας η οποία γίνεται στο Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο που θα σας αναλάβει. Ακολουθεί μετά από σύντομο χρονικό διάστημα μιας ή δύο ημερών η προσομοίωση της θεραπείας σας, διάρκειας 15 με 20 λεπτών της ώρας. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του σχεδιασμού, είστε έτοιμος/η για να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

5. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της ακτινοθεραπείας;

Η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων από την ακτινοθεραπεία δεν πραγματοποιείται αμέσως. Χρειάζεται κάποιο διάστημα για να αρχίσει να δρα και η επίδρασή της συνεχί­ζεται για εβδομάδες ή για μήνες μετά το πέρας της θεραπείας.

6. Επιτρέπεται η επαφή με εγκύους και παιδιά;

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος όταν υποβάλλεστε σε εξωτερική ακτινοθεραπεία και μπορείτε να συναναστρέφεστε άφοβα εγκύους και παιδιά.

7. Μπορώ να εργάζομαι κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Ο θεράπων Ιατρός σας, θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες για τις αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ανάλογα με το είδος της ακτινοθεραπείας και την φυσιολογική σας δραστηριότητά.

8. Αν λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή για άλλα προβλήματα υγείας, πρέπει να τη σταματήσω κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας;

Πρέπει να ενημερωθεί ο θεράποντας Ιατρός σας για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνετε. Η ακτινοθεραπεία δεν έχει αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικούς παράγοντες και κατά συνέπεια σπανίως θα διακόψετε ή θα τροποποιήσετε την αγωγή σας.

9. Η ακτινοθεραπεία πονάει;

Όχι, η ακτινοθεραπεία δεν πονάει. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν αισθάνεται τίποτα από την ακτινοβόληση. Όμως, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρου­σιάσουν κάποιες παρενέργειες που μπορεί να προκαλούν πόνο ή αδιαθεσία. Ο Ακτινο­θεραπευτής Ογκολόγος μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους.

10. Τι πρέπει να κάνω όταν τελειώσει η θεραπεία μου;

Όταν τελειώσετε τη θεραπεία σας θα πρέπει να γίνεται συχνός επανέλεγχος, για κάποιο διάστημα στη ζωή σας. Ο επανέλεγχος περιλαμβάνει διάφορες εξετάσεις ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου που είχατε. Το πρόγραμμα του επανελέγχου και το είδος των εξετάσεων που θα πρέπει να κάνετε θα σας δοθεί από τον Ογκολόγο Παθολόγο που σας παρακαλουθεί ή/και τον Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο σας.

 

Επιστροφή στην αρχική >

“Η πρώτη μου επαφή ήταν η ομάδα γραμματειακής υποστήριξης και οι νοσηλεύτριες που πήραν το ιστορικό και ετοίμασαν τον φάκελο μου. Ήταν όλες εξαιρετικές, ευγενικές και αποτελεσματικές.” Μ.Α.

Αν υπήρχε οσκαρ νοσηλείας θα το έδινα οπωσδήποτε στο προσωπικό του τμήματος ακτινοβολιών. Είναι όλοι εξαιρετικοί. Σας ευχαριστώ όλους ! Κ.Γ.

Ως γιατρός και ως ασθενής δηλώνω ενθουσιασμένη με την επίδοση όλης της ομάδας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Γ.Γ.

“Στο ΥΓΕΙΑ εισέρχονταν καθημερινά πολύ λίγοι ασθενείς και το περιβάλλον καθώς και τα αισθήματα έμοιαζαν πρωτόγνωρα. Παρόλα αυτά οι γιατροί του ΚΑΟ και το υπόλοιπο προσωπικό ήταν παρών με το χαμόγελο στα χείλη και μια καλή κουβέντα όταν ασθενή κάνοντας με να νοιώθω ότι είμαι στην οικογένεια μου όταν ήμουν παιδάκι παρέχοντας την ασφάλεια που δίνει ο πατέρας και η μητέρα.” Ι.Μ.

“Οι γιατροί μας καλημερίζουν πάντα με πλατύ χαμόγελο, η γραμματέας είναι μια ζεστή ευγενική παρουσία, οι ακτινοθεραπευτές/  χειριστές μας κάνουν να νιώθουμε πολύ άνετα. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τη συμπαράσταση σε αυτή τη κρίσιμη καμπή της ζωής μου.” Ε.Κ.

” Οι καιροί είναι δύσκολοι μα όταν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σίγουρα αυτός ο τόπος, η κοινωνία μας και κυρίως οι ασθενείς μας βαδίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Σας ευχαριστώ όλους.” Μ.Ι

Επιστροφή στην αρχική >


Διαβάστε περισσότερα