HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ είναι από τα πρώτα ιδιωτικά παθολογοανατομικά εργαστήρια στην Ελλάδα και λειτουργεί από ιδρύσεως του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ το 1974,  καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα για τους Παθολογοανατόμους και τις Παθολογοανατομικές ή Ιστολογικές εξετάσεις, παρόλο που αυτές είναι από τις πιο κρίσιμες εξετάσεις που γίνονται στον ασθενή. Η ιστολογική εξέταση ή η βιοψία, όπως είναι περισσότερο γνωστή, αποτελεί την ακριβέστερη διαγνωστική μέθοδο στην Ιατρική και παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση του ασθενή. Σε αυτήν την εξέταση κυρίως βασίζεται η διάγνωση, η πρόγνωση και η θεραπεία του ασθενούς. Για τους λόγους αυτούς, η ιστολογική εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε άρτια οργανωμένα και αξιόπιστα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια.

Το ΥΓΕΙΑ, έχοντας ως βασικό του στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας έχει οργανώσει, στελεχώσει και εξοπλίσει πλήρως το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων. Οποιαδήποτε ασθένεια σε οποιοδήποτε μέρος του οργανισμού προκαλέσει βλάβη, μπορεί να διαγνωσθεί με την ιστολογική εξέταση, αρκεί να υπάρχει δυνατότητα να ληφθεί μέρος έστω της βλάβης και να σταλεί στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο για εξέταση. Για πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η ιστολογική εξέταση είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος διάγνωσης.

Γνωρίστε το παθολογοανατομικό εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ είναι από τα πρώτα ιδιωτικά παθολογοανατομικά εργαστήρια στην Ελλάδα και λειτουργεί από ιδρύσεως του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ το 1974. Το εργαστήριο διεύθυνε μέχρι το 1984 η Δέσποινα Γεωργιάδου και από το 1984 έως το 2004 ο Βασίλης Τσακρακλίδης, δύο σημαντικοί Έλληνες Παθολογοανατόμοι.
Σήμερα το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ διευθύνεται από τον Σάββα Παπαδόπουλο και είναι στελεχωμένο με 12 ιατρούς παθολογοανατόμους, 9 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και 4 γραμματείς.

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ είναι εφοδιασμένο με όλο το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για τη σωστή προετοιμασία και διεξαγωγή των συνήθων ιστολογικών αλλά και των πλέον εξειδικευμένων εξετάσεων σε ιστούς ή κύτταρα.

Το εργαστήριο είναι πλήρως μηχανογραφημένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα για όλες τις διαδικασίες (δύο ιστοκινέτες κλειστού τύπου, πάγκο εργασίας μακροσκοπικής εξέτασης των παρασκευασμάτων εφοδιασμένου με σύστημα φωτογράφισης/τεκμηρίωσης και με πλήρες σύστημα εξαερισμού, αυτόματο μηχάνημα χρώσεων ρουτίνας και ιστοχημείας, κάλυψης πλακιδίων, δύο αυτόματα μηχανήματα ανοσοϊστοχημείας, in situ υβριδισμού) καθώς και απαγωγούς, θαλάμους νηματικής ροής για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων.

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στις εβδομαδιαίες Επιστημονικές Συγκεντρώσεις της Επιστημονικής Ένωσης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και στο Ογκολογικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα κυρίως στο χώρο της ογκολογίας. Δεκάδες ερευνητικές εργασίες των γιατρών του Εργαστηρίου έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια ή έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά ή Ξένα Ιατρικά περιοδικά.

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο συνεργάζεται με αξιόπιστα εργαστήρια και διεθνώς καταξιωμένους Παθολογοανατόμους της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, για ιδιαίτερα δύσκολα ή σπάνια περιστατικά. Ειδικότερα:

  • για τους όγκους μαλακών μορίων με τον Prof. Christopher D. M. Fletcher, MD, FRCPath στο Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts, USA
  • για τις μη νεοπλασματικές παθήσεις πνευμόνων με τον Prof. Andrew G. Nicholson FRCPath, MD στο Royal Brompton Hospital, London, UK
  • για γενικά θέματα παθολογικής ανατομικής με τον Prof. Juan Rosai στο Centro Consulenze Anatomia Patologica Oncologica CDI- Centro Diagnostico Italiano Milano, Italy
  • για παθήσεις και όγκους κεντρικού νευρικού συστήματος με τον Dr Pascale Varlet στο Laboratoire De Neuropathologie /Centre Hospitalier Sainte-Anne, Paris, France

 

Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο  είναι διαπιστευμένο εργαστήριο κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 15189:2012 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης της Ελλάδας. 

Η διαπίστευση με το πρότυπο αυτό αποδεικνύει, εκτός από την εφαρμογή συστήματος ποιότητας, την τεχνική ικανότητα του εργαστηρίου για τη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων, δηλαδή ότι τηρούνται αυστηρές διαδικασίες σε τεχνικά θέματα και μεθοδολογίες εξετάσεων, ώστε να προκύπτουν έγκυρα και συγκρίσιμα εργαστηριακά αποτελέσματα.
Το Πιστοποιητικό Διαπίστευσης και το επίσημο πεδίο εφαρμογής της διαπίστευσης (scope of accreditation) παρέχει λεπτομερώς τις κλινικές δοκιμές για τις οποίες είναι διαπιστευμένα τα εργαστήριά μας, και θα το βρείτε εδώ.

  • Ιστολογική εξέταση βιοψιών και χειρουργικών παρασκευασμάτων όλων των οργάνων και συστημάτων (π.χ. στομάχου, εντέρου, πνευμόνων, μαστού, προστάτη, λεμφαδένων)
  • Παρέχει υπηρεσίες δεύτερης συμβουλευτικής γνώμης ανασκοπήσεις ιστολογικής εξέτασης, ανοσοϊστοχημικής ή ιστοχημικής εξέτασης.
  • Ιστολογική εξέταση ειδικών βιοψιών (βιοψίες με λεπτή βελόνα θυρεοειδούς αδένα, σιελογόνων αδένων, όρχεως, λεμφαδένων και άλλων ψηλαφητών μαζών).
  • Ανοσοϊστοχημική εξέταση τόσο για διαγνωστικούς σκοπούς όσο και για προσδιορισμό προγνωστικών και προβλεπτικών παραγόντων για όλους τους τύπους καρκίνου.
  • Εξετάσεις μοριακής μορφολογίας και βιολογίας (FISH, PCR,RT-PCR, Sequencing) για όλους τους τύπους καρκίνου.
  • Ανίχνευση μικροργανισμών σε ιστό από κύβο παραφίνης με τρείς διαφορετικές μεθόδους:
    1. Ιστοχημικά: βακτηρίδια (π.χ. Helicobacter Pylory, Μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης), μύκητες (π.χ. κρυπτόκοκκος), παράσιτα και άλλα
    2. Ανοσοϊστοχημικά: CMV, Helicobacter Pylory, HPV και άλλα
    3. Μοριακός Έλεγχος με PCR: Μυκοβακτηρίδιο της Φυματίωσης, CMV, HPV, ασπέργιλος, κρυπτόκοκκος και άλλα.

Eιδικές Ανοσοϊστοχημικές εξετάσεις για τη στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου:

 

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες 

Έμπειρο προσωπικό του Εργαστηρίου [εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 15189 (5.1.2 & 5.1.6)] επικοινωνεί με τους χρήστες των υπηρεσιών που παρέχει το Εργαστήριο, βάσει των παρακάτω κανόνων που έχει θεσπίσει η Επιτροπή των Κλινικών Εργαστηρίων του ΥΓΕΙΑ

  • Η επιλογή των εξετάσεων γίνεται από τον Κλινικό – θεράποντα ιατρό κάθε ασθενούς.
  • Το εργαστήριο παρέχει κατάλληλες πληροφορίες για την αναγκαιότητα διενέργειας επιλεγμένων εξετάσεων απαραίτητων για τις θεραπευτικές επιλογές.
  • Δίνει συμπληρωματικές, ερμηνευτικές υποσημειώσεις για το αποτέλεσμα μιας εξέτασης.
  • Φροντίζει να ενημερώνει για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα μιας συγκεκριμένης εξέτασης που αιτείται ο κλινικός ιατρός.
  • Δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς και του δείγματος καθώς και για τους περιορισμούς μιας αιτούμενης εξέτασης.
  • Προτείνει την επιλογή υλικού και εξέτασης που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα χρήσιμα για την διάγνωση και τη θεραπεία.
  • Το εργαστήριο ενημερώνει τους Κλινικούς – θεράποντες ιατρούς, για κάθε απόκλιση σύμφωνα με τα κριτήρια αποδοχής δειγμάτων, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει το αναλυτικό στάδιο της εξέτασης.
  • Το εργαστήριο δύναται να δώσει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμότητα και τα κλινικά διαγνωστικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της εξέτασης.
  • Επίσης προτείνει την διενέργεια επιπλέον δοκιμών στο ίδιο δείγμα χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία με σκοπό την αποτελεσματική τεκμηρίωση του αποτελέσματος.

Παραλαβή υλικών από εξωτερικούς Ασθενείς

Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε σε υλικό από κύβο παραφίνης, είτε σε υλικό βιοψίας/ χειρουργικό παρασκεύασμα κατάλληλα σημασμένο και βρίσκεται εντός δοχείου με φορμόλη.
Για τη διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Για συμβουλευτική ιστολογική γνωμάτευση, από τους Ιατρούς τους τμήματός μας, σε υλικό που εξετάσθηκε αρχικά σε άλλο εργαστήριο, ο ασθενής θα πρέπει να προσκομίσει τα παρακάτω:

  • Ιστολογικά πλακίδια όλων των τομών που εξετάσθηκαν
  • Πλακίδια ειδικών χρώσεων (ιστοχημικών ή ανοσοϊστοχημικών) εφόσον έχουν γίνει
  • Κύβο ή κύβους παραφίνης από την αντιπροσωπευτικότερη θέση της αλλοίωσης προκειμένου να πραγματοποιήσουμε επιπλέον ειδικές χρώσεις εάν αυτό κριθεί απαραίτητο
  • Αντίγραφο της έκθεσης της ιστολογικής εξέτασης

Το παραπάνω υλικό θα επιστραφεί στον/στην ασθενή μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από το εργαστήριό μας. Τα πλακίδια των ειδικών χρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήριό μας θα παραμείνουν στο αρχείο μας.
Το υλικό και ιδιαίτερα τα ιστολογικά πλακίδια που είναι εύθραυστα θα πρέπει να συσκευαστούν με μεγάλη προσοχή, στις ειδικές ανθεκτικές θήκες που διαθέτουν συνήθως τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια. Το υλικό δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως ότου το παραλάβουμε.

2. Για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, όπως ανίχνευσης ογκογονιδίων ή προϊόντων έκφρασης αυτών Her2/Neu, EGFR, c-kit, PDGFR, VEGF, MSH, MLH, TS με τις μεθόδους FISH, SISH, EBER ή ανοσοϊστοχημείας, ο ασθενής θα πρέπει να προσκομίσει στο παθολογοανατομικό εργαστήριο τα εξής:

  • αντίγραφο έκθεσης ιστολογικής εξέτασης
  • κύβο παραφίνης από την αντιπροσωπευτικότερη θέση της αλλοίωσης

Ο κύβος παραφίνης μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα επιστραφεί στον ασθενή ή τον θεράποντα ιατρό.
Σε περίπτωση που δεν μπορούν να παραδοθούν προσωπικά, η διεύθυνση αποστολής είναι:

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΥΓΕΙΑ» Α.Ε.
Παθολογοανατομικό Εργαστήριο
Λ. Κηφισίας & Ερ. Σταυρού 4
151 23 Μαρούσι-Αθήνα

Παρακαλούμε πριν την αποστολή του υλικού, να ενημερώνετε την Γραμματεία του Τμήματος στα τηλέφωνα: 2106867459 & 2106867480.

 

Σας ενημερώνουμε ότι δεν δεχόμαστε για εξέταση: 

  • Νωπό ιστό για καλλιέργεια μικροβίων (π.χ φυματίωση)
  • Αίμα και παράγωγα αυτού
  • Υγρά (πλευριτικό, ασκητικό, ΕΝΥ, πτύελα)
  • Φιαλίδια με ιστούς χωρίς παραπεμπτικό ή ενημερωτικό σημείωμα ιατρού
  • Πλακίδια ή κύβους παραφίνης σπασμένα ή αλλοιωμένα ή χωρίς την αντίστοιχη έκθεση ιστολογικής εξέτασης
  • Φιαλίδια με ιστό χωρίς την κατάλληλη σήμανση (π.χ. στοιχεία ασθενούς, είδος υλικού)
  • Πλακίδια ιστολογικών τομών χωρίς την κατάλληλη σήμανση (π.χ. στοιχεία ασθενούς, είδος υλικού)


Κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα να παραλάβει την ιστολογική του εξέταση ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση που έχει πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο μας με τους εξής τρόπους-προϋποθέσεις:

1. Η εξέταση θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί οικονομικά ανεξαρτήτου κάλυψης (ασφαλιστικής ή ιδιωτικής) και νοσηλείας ή εξωτερικού περιστατικού.

2. Ο συνηθέστερος τρόπος παραλαβής αποτελεσμάτων είναι από τον Ιατρό του ασθενούς.

3. Η παραλαβή του/των αποτελεσμάτων από το εργαστήριο μας γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή με την προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας ή επικυρωμένης εξουσιοδότησης από τον/την ασθενή (ΚΕΠ ή αστυνομικό τμήμα) και την επίδειξη της ταυτότητας του ατόμου που θα παραλάβει το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του ασθενούς ή/και εξουσιοδότησης λόγω νοσηλείας, απαιτείται από το Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο ασθενής χορήγηση εντύπου όπου πιστοποιείται η νοσηλεία και ως εκ τούτου αδυναμία προσέλευσης, με υπογραφή και σφραγίδα του Ιατρού του και να αναγράφεται το όνομα του ατόμου που θα παραλάβει το αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει και την ταυτότητα του. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει και στην περίπτωση παραλαβής βιολογικού υλικού (κύβοι-πλακίδια).

Σημείωση

  • Δεν επιτρέπεται ενημέρωση για τα αποτελέσματα από τη Γραμματεία.
  • Απαγορεύεται αυστηρά η αποστολή των αποτελεσμάτων σε οποιονδήποτε μέσω fax ή email, εκτός της περίπτωσης διαμονής του ασθενούς στο εξωτερικό όπου θα πρέπει να μας σταλούν με email τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε αυτή την περίπτωση, θα σας ενημερώσει η Γραμματεία. 

 

Τι είναι η ιστολογική εξέταση; 
Η ιστολογική εξέταση είναι η παρατήρηση ιστών του ανθρώπινου σώματος στο μικροσκόπιο, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ασθένεια. Οι ιστοί μπορεί να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος κομμάτια, π.χ. αυτά που παίρνει ο γαστρεντερολόγος σε μια γαστροσκόπηση, έως και ολόκληρα όργανα, που έχουν αφαιρεθεί σε ένα χειρουργείο, π.χ. ένα ολόκληρο νεφρό.

Που διενεργείται η ιστολογική εξέταση; 
Η ιστολογική εξέταση, διενεργείται στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του νοσοκομείου από εξειδικευμένους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, οι οποίοι ονομάζονται Ιατροί Παθολογοανατόμοι. Στην Αγγλική γλώσσα Pathology είναι η ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής και Pathologist ο Παθολογοανατόμος.

Πώς γίνεται η ιστολογική εξέταση; 
Οι ιστοί πρέπει να υποστούν κατάλληλη επεξεργασία πριν φτάσουν στο μικροσκόπιο. Αρχικά ο Παθολογοανατόμος τοποθετεί τους ιστούς / όργανα για κάποιες ώρες σε μονιμοποιητικό υγρό, προκειμένου να αφυδατωθούν και να μείνουν αναλλοίωτοι στο χρόνο. Στη συνέχεια εξετάζει τους ιστούς/όργανα που έχουν αφαιρεθεί, όπως κάθε γιατρός εξετάζει τον ασθενή του, χρησιμοποιώντας την αφή και την παρατήρηση με τα μάτια και καταγράφει τα ευρήματά του, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, την όψη, την σύσταση των ιστών. Κυρίως όμως ψάχνει για βλάβες που πιθανώς υπάρχουν στους ιστούς/ όργανα και οι οποίες μαρτυρούν κάποια ασθένεια. Όταν βρει κάποιο ύποπτο εύρημα το καταγράφει και παίρνει δείγμα από την περιοχή τις βλάβης.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μακροσκοπική εξέταση και είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα προς την διάγνωση. Στη συνέχεια τα δείγματα υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία: περνούν από μια διαδοχική σειρά διαλυμάτων χημικών ουσιών μέσα σε ειδικά μηχανήματα, εγκλωβίζονται μέσα σε παραφίνη, κόβονται σε λεπτότατες τομές και τελικά βάφονται με ειδικές χρωστικές από εξειδικευμένους Τεχνολόγους. Πρόκειται για μία χρονοβόρο και απαιτητική διαδικασία που διασφαλίζει ότι τα δείγματα των ιστών θα διατηρήσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την διάγνωση. Μετά από αυτό το στάδιο τα επεξεργασμένα πλέον δείγματα των ιστών και των οργάνων φθάνουν ξανά στον Παθολογοανατόμο, σαν λεπτότατες τομές πάνω σε γυάλινα πλακίδια προκειμένου να εξετασθούν αυτή την φορά με τη βοήθεια του οπτικού μικροσκοπίου. Πρόκειται για την μικροσκοπική εξέταση των ιστών.

Σε αυτή τη φάση ο Παθολογοανατόμος συνδυάζει τα ευρήματα στο μικροσκόπιο με όλα τα στοιχεία που έχει ήδη καταγράψει από την μακροσκοπική εξέταση αλλά και τις πληροφορίες για τον ασθενή από τον θεράποντα γιατρό και οδηγείται στη διάγνωση.

Πότε γίνεται ιστολογική εξέταση; 
Σε ιστολογική εξέταση υποβάλλονται όλα τα όργανα και οι ιστοί του σώματος που αφαιρούνται με εγχείρηση, όπως στομάχι, χοληδόχος κύστη, σκωληκοειδής απόφυση, προστάτης, μήτρα. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όγκου δεν επιτρέπεται να γίνει καμία θεραπεία, αν δεν έχει προηγηθεί ιστολογική εξέταση και διάγνωση.
Επίσης, σε ιστολογική εξέταση υποβάλλονται όλες οι ορατές βλάβες όπως ένας όγκος ή μια πληγή στο δέρμα, το στόμα, τα γεννητικά όργανα ή βλάβες που είναι ορατές με ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, υπερήχους ή ενδοσκοπικώς με γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, βρογχοσκόπηση. Στις περιπτώσεις αυτές αφαιρείται και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση ολόκληρη η βλάβη ή τμήμα αυτής ανάλογα με την κρίση του θεράποντα ιατρού. Σημασία έχει όχι μόνο η ακριβής διάγνωση, αλλά και η όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωσή της, η οποία επιτρέπει την ταχεία έναρξη της κατάλληλης θεραπείας για τον ασθενή.

Σήμερα η ιστολογική εξέταση γίνεται και σε ελάχιστο υλικό, όπως αυτό που αφαιρείται με βιοψία με τέμνουσα βελόνη ή με παρακέντηση με λεπτή βελόνα. Με αυτή την προσέγγιση η διάγνωση γίνεται με λιγότερο παρεμβατικό τρόπο – αποφυγή χειρουργείου, και με λιγότερο κόστος.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ταχεία μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση ιστών/ οργάνων που αποστέλλονται από το χειρουργείο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ταχεία βιοψία και χρησιμοποιείται κυρίως στα ογκολογικά χειρουργεία.

3ος όροφος


Τηλέφωνο
210 686 7459
210 686 7480