HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείο Μνήμης

Το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου ασχολείται με τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία χρόνιων συνήθως παθήσεων που είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης των νευρώνων του εγκεφάλου. Συχνότερες μεταξύ αυτών, οι άνοιες (νόσος Alzheimer, Αγγειακή άνοια, Μετωποκροταφικές άνοιες, νόσος Creutzfeldt-Jakob, εγκεφαλοπάθειες ποικίλης αιτιολογίας,  κ.α.) και η νόσος Parkinson.

Οι παθήσεις αυτές διαγιγνώσκονται πλέον όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τόσο στις παρακλινικές (απεικονιστικές και άλλες εργαστηριακές) μεθόδους διάγνωσης, όσο και στις δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση οποιουδήποτε θεραπευτικού χειρισμού.

Στο πλαίσιο του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων του Εγκεφάλου λειτουργεί τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Μνήμης.

Πειραματικά φάρμακα για το αρχικό στάδιο της νόσου

Ριζική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer σήμερα δεν υπάρχει. Παγκοσμίως διεξάγονται πολλές κλινικές μελέτες με νέα φάρμακα που στοχεύουν στην αναχαίτιση της παθολογικής διαδικασίας που προκαλεί η νόσος στον εγκέφαλο των ασθενών. Πρόκειται για φαρμακευτικούς παράγοντες που έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικοί σε μικρές ελεγχόμενες μελέτες και δοκιμάζονται πλέον σε ευρύτερους πληθυσμούς για να πάρουν άδεις κυκλοφορίας στην αγορά. Σε αυτές τις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν εθελοντές ασθενείς, οι οποίοι, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, λαμβάνουν το υπό μελέτη φάρμακο με ταυτόχρονη στενή ιατρική παρακολούθηση.

Πρόκειται για μία πρακτική εξαιρετικά διαδεδομένη στις χώρες παγκοσμίως, που αρχίζει να κατακτά έδαφος και στη χώρα μας. Εξάλλου, κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί και συνταγογραφείται, έχει περάσει επιτυχώς από αυτή τη διαδικασία. Στο Ιατρείο Μνήμης του Υγεία διεξάγονται μελέτες για νέα φάρμακα υπό την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Το προσωπικό του Τμήματος έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να διακρίνει τους κατάλληλους υποψηφίους, να ενημερώσει διεξοδικά για τις διαδικασίες και να παρακολουθεί τους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές κλινικές δοκιμές υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα!

 

 

Η διαδικασία εξέτασης για τη διάγνωση νευροεκφυλιστικού νοσήματος ξεκινά από μια βασική κλινική εκτίμηση: νευρολογική εξέταση, νευροψυχολογική αξιολόγηση (εκτίμηση νοητικών λειτουργιών), εξέταση της παρούσας ψυχικής κατάστασης.

Κατά περίπτωση προτείνεται παρακλινική διερεύνηση που περιλαμβάνει:

  • Εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμό δευτεροπαθών ανοιών
  • Ειδικές εξετάσεις αίματος (γονίδια Alzheimer, αλλήλιο ΑpoE4 κ.ά.)
  • Πρωτοποριακές εξετάσεις στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ανίχνευση παθολογικών πρωτεϊνών – Αβ αμυλοειδές, Tau πρωτεΐνη, Phosphotau πρωτεΐνη, πρωτεΐνη 14-3-3)
  • Ανατομική (ειδικά πρωτόκολλα MRI) ή λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου (HMPAO SPECT, DAT scan και Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων-PET scan).

Μετά τη διάγνωση, εφαρμόζονται πρωτόκολλα θεραπείας και τακτικής παρακολούθησης των ασθενών.

Το ΥΓΕΙΑ διαθέτει την τεχνολογία και το έμψυχο δυναμικό για τη διενέργεια όλων των παραπάνω αναφερομένων παρακλινικών και κλινικών εξετάσεων απαραίτητων για τη διερεύνηση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου

Παρεχόμενες Υπηρεσίες στο πλαίσιο τακτικού εξωτερικού ιατρείου και σε νοσηλευόμενους ασθενείς του νοσοκομείου:

  • Νευρολογική εκτίμηση
  • Ψυχιατρική εκτίμηση
  • Νευροψυχολογική αξιόλογηση (tests μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών)
  • Διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης και λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) για μέτρηση ειδικών πρωτεϊνών διαγνωστικών της νόσου Alzheimer
  • Γενετικός έλεγχος για τη νόσο Alzheimer στο αίμα – γενετική συμβουλευτική
  • Συνεδρίες ψυχοϋποστήριξης και συμβουλευτικής συγγενών – φροντιστών
  • Συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης (συμβατικές και μέσω Η/Υ – SOCIABLE)

Το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου βρίσκεται σε διασύνδεση και συνεργασία με σχετικές υπηρεσίες της κοινότητας, ειδικότερα δε, με τις οργανώσεις Alzheimer (Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών – www.alzheimerathens.gr) που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της νόσου υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των ασθενών και προσφέροντας εκπαίδευση και στήριξη στις οικογένειές τους.  Επίσης, συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις όπως είναι η Alzheimer Europe, η Alzheimer Disease International, οι Eurocarers κ.α.

SOCIABLE

Το SOCIABLE είναι ένα πρωτοποριακό λογισμικό εξατομικευμένης νοητικής ενδυνάμωσης που μπορεί να εφαρμοστεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αφής, σε tablets και σε έξυπνα κινητά. Στοχεύει στην άσκηση, τη σταθεροποίηση ή ακόμα και τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων.

Περιλαμβάνει μία ποικιλία ευχάριστων και δημιουργικών παιχνιδιών- ασκήσεων για την ενδυνάμωση όλων των νοητικών λειτουργιών: της μνήμης, της αντίληψης, της προσοχής, της γλώσσας, της οπτικο-χωρικής ικανότητας και του προσανατολισμού.

Απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας προβλήματα μνήμης ή/και διαταραχές άλλων γνωστικών λειτουργιών.

7ος όροφος
Γραφείο 7.1 (Eρυθρού Σταυρού 5 – έναντι ΥΓΕΙΑ)
Τηλέφωνο
210 686 7079
Fax
210 686 7099
Εmail
degen.brain@hygeia.gr