HYGEIA Hospital
ΜΗΤΕΡΑ
Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
HYGEIA Hospital Tirana
Y-Logimed Α.Ε.
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Beatific® | Super-effective Anti-aging Skincare for Face - Eyes - Body

Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείο Μνήμης

Το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου ασχολείται με τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία χρόνιων συνήθως παθήσεων που είναι αποτέλεσμα της εκφύλισης των νευρώνων του εγκεφάλου. Συχνότερες μεταξύ αυτών, οι άνοιες (νόσος Alzheimer, Αγγειακή άνοια, Μετωποκροταφικές άνοιες, κ.α.) και η νόσος Parkinson.

Οι παθήσεις αυτές διαγιγνώσκονται πλέον όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τόσο στις παρακλινικές (απεικονιστικές ή εργαστηριακές) μεθόδους διάγνωσης, όσο και στις δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση οποιουδήποτε θεραπευτικού χειρισμού.

Στο πλαίσιο του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων του Εγκεφάλου λειτουργεί τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Μνήμης και Ιατρείο Parkinson.

Η διαδικασία εξέτασης για τη διάγνωση νευροεκφυλιστικού νοσήματος ξεκινά από μια βασική νευροψυχιατρική εκτίμηση: νευρολογική εξέταση, εκτίμηση νοητικών λειτουργιών, εξέταση της παρούσας ψυχικής κατάστασης.

Κατά περίπτωση γίνονται:

Α. Παρακλινική διερεύνηση

 • Εξετάσεις αίματος για τον αποκλεισμό δευτεροπαθών ανοιών 
 • Ειδικές εξετάσεις αίματος (γονίδια Alzheimer, αλλήλιο ΑpoE4 κ.ά.)
 • Πρωτοποριακές εξετάσεις στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ανίχνευση παθολογικών πρωτεϊνών – Αβ αμυλοειδές, Tau πρωτεΐνη, Phosphotau πρωτεΐνη) 
 • Ανατομική (ειδικά πρωτόκολλα MRI) ή λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου (HMPAO SPECT, DAT scan και Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων-PET scan). 

Β. Nευροψυχολογική αξιολόγηση
(τυποποιημένες νευροψυχολογικές δοκιμασίες που ελέγχουν τη μνήμη και τις άλλες νοητικές λειτουργίες)

Γ. Παρακολούθηση ασθενών
Μετά τη διάγνωση, εφαρμόζονται πρωτόκολλα θεραπείας και τακτικής παρακολούθησης των ασθενών.
Το ΥΓΕΙΑ διαθέτει την τεχνολογία και το έμψυχο δυναμικό για τη διενέργεια όλων των παραπάνω αναφερομένων παρακλινικών και κλινικών εξετάσεων απαραίτητων για τη διερεύνηση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

Οι παρακάτω υπηρεσίες παρέχονται στο πλαίσιο τακτικού εξωτερικού ιατρείου και σε νοσηλευόμενους ασθενείς του νοσοκομείου.

 • Νευρολογική εκτίμηση
 • Ψυχιατρική εκτίμηση
 • Νευροψυχολογική αξιόλογηση (tests μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών)
 • Διενέργεια οσφυονωτιαίας παρακέντησης και λήψη εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) για μέτρηση ειδικών πρωτεϊνών διαγνωστικών της νόσου alzheimer
 • Γενετικός έλεγχος για τη νόσο Alzheimer στο αίμα – γενετική συμβουλευτική
 • Συνεδρίες ψυχοϋποστήριξης και συμβουλευτικής συγγενών – φροντιστών
 • Συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης (συμβατικές και μέσω Η/Υ – SOCIABLE)

Το πρόγραμμα SOCIABLE είναι μία πρωτοποριακή υπηρεσία εξατομικευμένης νοητικής ενδυνάμωσης με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αφής.

 1. Στοχεύει στην άσκηση, τη σταθεροποίηση ή ακόμα και τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών των συμμετεχόντων.
 2. Περιλαμβάνει μία ποικιλία ευχάριστων και δημιουργικών παιχνιδιών- ασκήσεων για την άσκηση της μνήμης, της αντίληψης, της προσοχής, της γλώσσας, της οπτικο-χωρικής ικανότητας και του προσανατολισμού.
 3. Απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας προβλήματα μνήμης ή/και διαταραχές άλλων γνωστικών λειτουργιών.
   

Καλέστε στο 210 6867079 για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού ώστε να παρακολουθήσετε από κοντά τα παιχνίδια και τις ασκήσεις του προγράμματος SOCIABLE.

 

Νόσος Alzheimer και Κληρονομικότητα

Η νόσος Alzheimer έχει πολύπλοκη αιτιολογία. Αυτό σημαίνει ότι διάφοροι παράγοντες, γενετικοί και περιβαλλοντικοί συμβάλλουν στην εμφάνισή της. 

Η κληρονομική μονογονιδιακή μορφή της νόσου Alzheimer, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, είναι αρκετά σπάνια. Αφορά σε λιγότερο από 5% του συνόλου των πασχόντων και εμφανίζεται συνήθως σε νεώτερες ηλικίες. Έχουν αναγνωρισθεί τρία παθογενετικά γονίδια, αυτά της πρόδρομης πρωτεΐνης του αμυλοειδούς (APP), της πρεσενιλίνης 1 (PS1) και της πρεσενιλίνης 2 (PS2), μεταλλάξεις των οποίων προκαλούν τη νόσο. Τα γονίδια αυτά κληρονομούνται με αυτοσωμικό επικρατή τρόπο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ένα παθολογικό γονίδιο από τον ένα γονέα είναι αρκετό για να προκαλέσει την εμφάνιση της νόσου. 

Η λεγόμενη σποραδική μορφή αφορά στο 95% των περιπτώσεων και εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία, οι λεγόμενοι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου και συνιστώσες σχετιζόμενες με τον τρόπο ζωής. Και σε αυτή τη μορφή εμπλέκονται γονίδια, τα οποία αυξάνουν, σε άλλοτε άλλο ποσοστό, τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Γνωρίζοντας ότι φέρουμε ένα τέτοιο γονίδιο, καλούμαστε να τροποποιήσουμε συνολικά τον τρόπο ζωής μας, να ελέγχουμε τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου και τις ψυχικές καταπονήσεις, να τρεφόμαστε υγιεινά, να ασκούμαστε τακτικά και να διατηρούμε το μυαλό μας σε εγρήγορση. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. 

Πρόσφατες μελέτες έχουν ταυτοποιήσει πολυμορφισμούς σε 4 γονίδια που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο Alzheimer: το γονίδιο της απολιποπρωτεϊνης Ε (ApoE), το γονίδιο της κλαστερίνης (CLU), το PICALM και το CR1. Παράλληλα η έρευνα συνεχίζεται. 

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί η προδιάθεση για νόσο Alzheimer με τη συνεχή εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών και την αύξηση των διανοητικών αποθεμάτων, μια διαδικασία που διαρκεί όλη μας τη ζωή. 

Στο ιατρείο μνήμης του ΥΓΕΙΑ παρέχεται συμβουλευτική σε ασθενείς και συγγενείς σε σχέση με τη γενετική προδιάθεση της νόσου και, κατά περίπτωση, διενεργείται γενετικός έλεγχος για τη νόσο Alzheimer. 

Κλινικές Δόκιμες για Νέα Φάρμακα για τη Νόσο Alzheimer

Ριζική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer σήμερα δεν υπάρχει. Παγκοσμίως διεξάγονται κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα που στοχεύουν στον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων αλλά και στην αναχαίτιση της παθολογικής διαδικασίας που προκαλεί τη νόσο στον εγκέφαλο. Πρόκειται για ουσίες που έχουν δείξει ένα ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας και αποτελεσματικότητας σε μικρές ελεγχόμενες μελέτες και δοκιμάζονται πλέον σε έναν ευρύτερο πληθυσμό. Σε αυτές τις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν ασθενείς εθελοντές, οι οποίοι, χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση ή όφελος, λαμβάνουν το υπό μελέτη φάρμακο με ταυτόχρονη στενή ιατρική παρακολούθηση. Πρόκειται για μία πρακτική εξαιρετικά διαδεδομένη στις χώρες της Δύσης, που μόλις αρχίζει να κατακτά έδαφος στη χώρα μας. Εξάλλου, κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί και συνταγογραφείται, έχει περάσει επιτυχώς από αυτή τη διαδικασία. 

Στο Ιατρείο Μνήμης του Υγεία διεξάγονται μελέτες για νέα φάρμακα υπό την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Το προσωπικό του τμήματος έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία να διακρίνει τους κατάλληλους υποψηφίους, να ενημερώσει διεξοδικά για τις διαδικασίες και να παρακολουθεί ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές. 

Το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου βρίσκεται σε διασύνδεση και συνεργασία με σχετικές υπηρεσίες της κοινότητας, ειδικότερα δε, με τις οργανώσεις Alzheimer (Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών – www.alzheimerathens.gr) που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση της νόσου υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των ασθενών και προσφέροντας εκπαίδευση και στήριξη στις οικογένειές τους. 

Η Νόσος Πάρκινσον

Η Νόσος Πάρκινσον αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο. Προσβάλλει ποσοστό έως και 2% των ατόμων άνω των 65 ετών παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο τρόμος, η βραδυκινησία, η μυϊκή δυσκαμψία και η αλλαγή της στάσης του σώματος και της βάδισης. Η νόσος ακολουθεί προοδευτικά επιδεινούμενη πορεία και μπορεί να συνοδεύεται από νοητικές και ψυχιατρικές διαταραχές. Η θεραπεία της είναι φαρμακευτική, κυρίως με φάρμακα που δρουν στο σύστημα της ντοπαμίνης. Τα τελευταία χρόνια, άρχισαν να εφαρμόζονται νέες τεχνικές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με πιο προχωρημένη Νόσο Πάρκινσον, που εμφανίζουν δυσκινησίες και διακυμάνσεις, και η ανταπόκρισή τους στη συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ικανοποιητική. Οι τεχνικές αυτές είναι η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation) στον υποθαλαμικό πυρήνα ή στην ωχρά σφαίρα, η υποδόρια συνεχής αντλία απομορφίνης και η δωδεκαδακτυλική αντλία duodopa. Στο Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου λειτουργεί τακτικό Ιατρείο Πάρκινσον και στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής των τεχνικών αυτών μετά από προσεκτική αξιολόγηση των ασθενών με Νόσο Πάρκινσον.

7ος όροφος
Γραφείο 7.1
(Eρυθρού Σταυρού 5 – έναντι ΥΓΕΙΑ)

Τηλέφωνο
210 686 7079

Fax
210 686 7099

Εmail
degen.brain@hygeia.gr