HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ΥΓΕΙΑ έχει να δείξει βίους παράλληλους με αυτούς της Ογκολογίας.

Ιατρικό δυναμικό

Το ΥΓΕΙΑ, από την έναρξη της λειτουργίας του, είχε την ευτυχία να περιλαμβάνει διακεκριμένους Ογκολόγους με τεράστια εμπειρία και εκπαίδευση στα καλύτερα Ογκολογικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Αξίζει να αναφερθεί ο αείμνηστος Διονύσιος Ραζής, πρωτοπόρος Παθολόγος – Ογκολόγος, που έβαλε ένα σημαντικό λιθαράκι στο οικοδόμημα του ΥΓΕΙΑ. Ακολούθως, δημιουργήθηκαν οι πρώτες καλά οργανωμένες ογκολογικές κλινικές που τα τελευταία χρόνια πλήθυναν. Οι ογκολόγοι του ΥΓΕΙΑ συνεργάζονται με άλλες ειδικότητες συνεχώς και η συνεργασία αυτή επισφραγίζεται μέσα από το Ογκολογικό Συμβούλιο, που είναι και το κύριο όργανο λήψης θεραπευτικών αποφάσεων. Τελευταία έχουν αναπτυχθεί και υπο-ομάδες ογκολογικών συμβουλίων με βάση την προσβολή συγκεκριμένου οργάνου από καρκίνο, όπως γυναικολογικό, μαστού, νευρο-ογκολογικό, κεφαλής – τραχήλου κ.λπ.

Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό

Η ποσοτική και ποιοτική σύνθεση της νοσηλευτικής υπηρεσίας στον ογκολογικό ασθενή έχει τεράστια σημασία για την παροχή της κατάλληλης φροντίδας στους ασθενείς. Η νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών στο ΥΓΕΙΑ γίνεται με επιστημονικό τρόπο, ανθρώπινο πρόσωπο και στοργή. Αξίζει να αναφερθεί και η πρότυπη Μονάδα Ημερήσιας Θεραπείας (ΜΗΘ), τόσο για τις υπηρεσίες που παρέχει όσο και για τη στελέχωσή της. Η μονάδα παρασκευής χημειοθεραπευτικών διαλυμάτων έχει κατασκευαστεί με τον πλέον σύγχρονο τρόπο, ενώ η παρουσία του κλινικού φαρμακοποιού προσδίδει μέγιστη ποιότητα και ασφάλεια στην παρασκευή των κατάλληλων αντικαρκινικών μειγμάτων.

Ιατροτεχνολογική υποδομή

Το ΥΓΕΙΑ ήταν και παραμένει πρωτοπόρο, διαθέτοντας διαγνωστικά, θεραπευτικά, αλλά και επεμβατικά μηχανήματα που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της ογκολογικής υπηρεσίας.

Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ)

Το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ, που λειτουργεί από το 1995, αποτελεί το πιο σύγχρονο και καλύτερα εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και τη μεγαλύτερη εμπειρία στις πλέον εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας, τις οποίες πρώτο εφάρμοσε στην Ελλάδα, με σκοπό τη βέλτιστη παροχή ακτινοθεραπείας στον ασθενή. Το ΚΑΟ αποτελεί Κέντρο Αριστείας Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Ακτινοχειρουργικής IRSA. Επιλέχθηκε ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς της εταιρείας ELEKTA και είναι ένα από τα πέντε κέντρα στην Ευρώπη που συνεργάζονται με το τμήμα Research & Development της εταιρείας για την ανάπτυξη και τον έλεγχο των νέων συστημάτων σχεδιασμού θεραπείας.

Tμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου Gamma Knife

Το Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου Gamma Κnife είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και διαθέτει το πλέον εξελιγμένο μηχάνημα γ-knife Perfexion. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2004 και επιλέχθηκε ως Κέντρο Αναφοράς της εταιρείας Elekta και κέντρο Αριστείας από τη Διεθνή Εταιρεία Ακτινοχειρουργικής.

Τμήμα PET – CT SCAN

To Τμήμα PET – CT SCAN είναι το πρώτο που λειτούργησε στη χώρα μας το 2004 και εξειδικεύεται στη διάγνωση νεοπλασματικών νόσων, αλλά και εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου. Η ύπαρξη και η λειτουργία του PET άλλαξε τη σκέψη των ογκολόγων και η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο εισήλθε σε εντελώς διαφορετική φάση προς όφελός τους.

Επιστημονική δραστηριότητα και Έρευνα

Το ΥΓΕΙΑ προάγει την έρευνα και συγκεκριμένα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εντατικοποιηθεί είτε εντός του Νοσοκομείου είτε σε συνεργασία με άλλα κέντρα της χώρας μας ή του εξωτερικού. Η έρευνα βοηθάει στη συγγραφή άρθρων και η δημοσίευσή τους σε έγκριτα περιοδικά, οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια αναδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της Ογκολογίας και κάνουν το ΥΓΕΙΑ παγκοσμίως γνωστό. Ενδεικτικό είναι το ότι εκδόσεις που ξεκίνησαν από το ΥΓΕΙΑ έχουν τεράστια απήχηση στη διεθνή Ογκολογία και αποτελούν σήμερα βιβλία αναφοράς.

Καινοτόμες εξετάσεις & Θεραπείες

Η ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη της Μοριακής Βιολογίας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκρηξη της Ογκολογίας. Το ΥΓΕΙΑ, μπροστά στις εξελίξεις, δημιούργησε το 1998 ένα πλήρως εξοπλισμένο τμήμα Μοριακής που στη διάρκεια των χρόνων ενσωματώθηκε στο εργαστήριο ALPHA LAB. Στο εργαστήριο αυτό γίνονται όλες οι απαραίτητες μοριακές εξετάσεις, που πλέον αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για τους ογκολόγους για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς τους με καρκίνο.

Προκλήσεις του μέλλοντος

Το ΥΓΕΙΑ, σήμερα, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, υιοθετώντας και εγκαθιστώντας την πλατφόρμα Watson for Oncology, με στόχο την υποστήριξη των ιατρών – σαν εργαλείο δεύτερης γνώμης -, καθώς έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης, διαδικτυακά και σε άμεσο χρονικό διάστημα, στις τελευταίες θεραπευτικές προσεγγίσεις ογκολογικών περιστατικών παγκοσμίως.

Η εξέλιξη της Ογκολογίας τα τελευταία 50 χρόνια είναι αλματώδης και έχει εκραγεί τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.