HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ορθοπαιδική

Ημερήσιας νοσηλείας Ρομποτική Αρθροπλαστική ισχίου & γόνατος

Γράφει ο
Κωνσταντίνος Σαράντος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διευθυντής Ζ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος στις Αρθροπλαστικές Ισχίου & Γόνατος με την ανάπτυξη Τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας, Minimal Invasive Surgery “MIS”, την είσοδο της Ρομποτικής υποβοήθησης MAKO και των Πρωτοκόλλων Ταχείας Αποκατάστασης Fast track. Ο συνδυασμός των τριών αυτών πραγμάτων είναι ό,τι πιο πρωτοποριακό και καινοτόμο στις αρθροπλαστικές σήμερα.

Με τις Τεχνικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας δεν κόβονται μύες ή τένοντες γύρω από το ισχίο, το τραύμα είναι ελάχιστο και η όλη επέμβαση γίνεται από μια μικρή τομή.

Με τη βοήθεια της  Ρομποτικής  MAKO,  αφού  γίνει ένα εξατομικευμένο πλάνο για τον κάθε ασθενή, ο ρομποτικός βραχίονας το εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια χιλιοστού, με τον έλεγχο πάντα του χειρουργού.

Με τα Πρωτόκολλα Ταχείας Αποκατάστασης Fast track δεν χρησιμοποιούνται παροχετεύσεις, ουροκαθετήρες ή σωληνάκια, ο πόνος και η αιμορραγία ελαχιστοποιούνται και ο ασθενής ενθαρρύνεται να φάει και να πιει ελεύθερα και να γυρίσει στις φυσιολογικές του συνήθειες αμέσως, σαν να μην είχε υποβληθεί σε επέμβαση αρθροπλαστικής.

Ο ασθενής κινητοποιείται 2 με 3 ώρες μετεγχειρητικά και μπορεί να πάρει με ασφάλεια εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα, κάνοντας πράξη την Αρθροπλαστική Ημερήσιας Νοσηλείας.

Εξιτήριο την ίδια ημέρα

Αρθροπλαστική Ημερήσιας Νοσηλείας είναι η Αρθροπλαστική που διενεργείται με τη χρήση Πρωτοκόλλων   Γρήγορης   Αποκατάστασης   Fast Track ή Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο με ασφάλεια σε λιγότερο από 24 ώρες και σε πολλές περιπτώσεις την ίδια κιόλας ημέρα, για να συνεχίσει την ανάρρωση στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού του, αφού ο οργανισμός του είναι σε  θέση  να  αντεπεξέλθει γρήγορα και αποτελεσματικά στο χειρουργικό stress και ο πόνος είναι ελεγχόμενος.

Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς της χειρουργικής  ομάδας  και  της  αναισθησιολογικής  ομάδας με τη νοσηλευτική ομάδα του  χειρουργείου,  αλλά και με τους φυσικοθεραπευτές και τις άλλες ομάδες ειδικοτήτων όπως παθολόγους,  καρδιολόγους και πνευμονολόγους και είναι δυνατή χάρη στο συνδυασμό τριών πραγμάτων: Τεχνικών Ελάχιστης Επεμβατικότητας, Ρομποτικής και Πρωτοκόλλων Ταχείας Αποκατάστασης Fast track.

Εκτός από πρωτοποριακή  και  επαναστατική  είναι και ιδιαίτερα επίκαιρη στην εποχή μας, όπου η λιγότερο δυνατή παραμονή στο νοσοκομείο μειώνει σημαντικά τους κινδύνους  τόσο  από  νοσοκομειακές λοιμώξεις όσο και από κορωνοϊό.

Λιγότερος πόνος και αιμορραγία

Κατά τη διάρκεια  του  χειρουργείου,  ο  χειρουργός με  τεχνικές  Ελάχιστης  Επεμβατικότητας,  σεβασμού και προστασίας των μαλακών μορίων (τεχνική Superpath ή mini posterior approach, Ρομποτική ισχίου ή γόνατος), σε συνδυασμό με τεχνικές διήθησης των μαλακών μορίων, μέσω ειδικών φαρμάκων (LIA-Local Infiltration) και βεβαίως με τη συνδρομή της αναισθησιολογικής ομάδας, μειώνει  σημαντικά την αιμορραγία και τον μετεγχειρητικό πόνο. Ο πόνος αντιμετωπίζεται πλέον με απλά παυσίπονα από το στόμα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη χρήσης ισχυρών οπιούχων ή μορφίνης.

Ο συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών επιτρέπει τελικά στον ασθενή να κινητοποιηθεί 2 μόλις ώρες μετά το χειρουργείο και να περπατήσει με τη βοήθεια βακτηρίας ή ακόμα και χωρίς αυτή. Παράλληλα, μειώνονται πολλές από τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως  οι  αναπνευστικές  λοιμώξεις, οι θρομβώσεις κ.ά.

Γρηγορότερη Αποκατάσταση

Η αποκατάσταση του ασθενούς, η ανάρρωση και η επιστροφή  στις  καθημερινές  δραστηριότητες  και την προηγούμενη λειτουργικότητά του με την Αρθροπλαστική Ημερήσιας  Νοσηλείας  είναι  σημαντικά γρηγορότερα τόσο για  Αρθροπλαστικές Ισχίου όσο και Γόνατος. Μεγάλος  αριθμός  δημοσιεύσεων και ερευνών μάλιστα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά έχει σαφώς επιβεβαιώσει τα ανωτέρω αποτελέσματα και πλεονεκτήματα των Fast Track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) Protocols.

Γι’ αυτό και η διεθνής τάση είναι να υιοθετούνται αυτά τα πρωτόκολλα όχι μόνο στις ορθοπαιδικές, αλλά και σε όλο και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις διαφόρων ειδικοτήτων.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

Ιανουάριος 2023