HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Γναθοχειρουργική - Οδοντιατρική

Οδοντικά εμφυτεύματα: Λειτουργικότητα και… όμορφο χαμόγελο!

Γράφει ο
Δημήτριος Ζαμπάρας
Οδοντίατρος, Δ/ντής Τμήματος Οδοντικών Εμφυτευμάτων & Ιστικής Αναγέννησης ΥΓΕΙΑ

Τα δόντια έχουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας: ένα όμορφο χαμόγελο ενισχύει τη συνολική μας παρουσία και κοινωνική ζωή, ενώ η υγιής οδοντοστοιχία μας επιτρέπει να τρώμε, να μιλάμε και γενικά να ζούμε με αυτοπεποίθηση. Ποιες λύσεις, λοιπόν, δίνουν σε τυχόν προβλήματα τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητά υποκατάστατα δοντιού, που τοποθετούνται εκεί που έχει χαθεί το φυσικό δόντι. Έτσι, ακόμα κι αν έχουν χαθεί μερικά ή όλα τα δόντια, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σταθερές προθέσεις, που στηρίζονται πάνω σε εμφυτεύματα. Το οδοντικό εμφύτευμα έχει τη μορφή μικρής βίδας κατασκευασμένης από τιτάνιο υψηλής ποιότητας και καθαρότητας.

Τοποθετείται εντός του οστού της γνάθου και με την πάροδο του χρόνου ενσωματώνεται στο οστό των γνάθων.

Πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με τοπική οδοντιατρική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (μέθη), κατόπιν επιλογής του ασθενή.

Οι απαιτούμενες εργασίες του χειρουργικού σταδίου (εξαγωγές δοντιών, τοποθέτηση εμφυτευμάτων και οστική ανάπλαση) πραγματοποιούνται στην ίδια συνεδρία.

Οι προσθετικές αποκαταστάσεις ολοκληρώνονται σε 3 έως 5 μήνες. Οι πρόχειρες μεταβατικές αποκαταστάσεις τοποθετούνται σε 2 εβδομάδες και -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- ταυτόχρονα με τη χειρουργική επέμβαση.

Οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται όταν:

 1. Η κατασκευή ολικών οδοντοστοιχιών είναι προβληματική.
 2. Μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ασθενή.
 3. Λείπουν δόντια που δεν μπορούν να αντικατασταθούν με ακίνητες γέφυρες.
 4. Απαιτείται βελτίωση της αισθητικής και της μασητικής ικανότητας, με την επαναφορά της «αίσθησης των φυσικών δοντιών».

Προϋποθέσεις και πλεονεκτήματα

Οι προϋποθέσεις για να τοποθετηθούν ένα ή περισσότερα εμφυτεύματα είναι:

 1. Να έχει ελεγχθεί και να έχει θεραπευθεί κάθε νόσος στα δόντια που παραμένουν στο στόμα.
 2. Να το επιτρέπει η γενική κατάσταση της υγείας.
 3. Να γίνεται σχολαστική φροντίδα της υγιεινής του στόματος.
 4. Να ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα επανεξετάσεων και υποστήριξης των εμφυτευμάτων.

Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά:

 1. Τα οδοντικά εμφυτεύματα συνιστούν σταθερή βάση για τεχνητά δόντια και διαφυλάσσουν την ακεραιότητα των παρακείμενων δοντιών και της οστικής δομής.
 2. Οι άριστες αισθητικά και λειτουργικά προσθετικές εργασίες απαλλάσσουν τους ασθενείς από το άγχος των τεχνητών οδοντοστοιχιών, εξασφαλίζουν τη σωστή μάσηση και ομιλία, ενώ χαρίζουν ξανά ένα όμορφο χαμόγελο.
 3. Εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στήριξη συμβατικών ή και κινητών τεχνητών οδοντοστοιχιών.

To Τμήμα Οδοντικών Εμφυτευμάτων του ΥΓΕΙΑ παρέχει δεκαετή εγγύηση για τα τοποθετούμενα εμφυτεύματα, εφόσον ο ασθενής ακολουθεί τις οδηγίες της ιατρικής ομάδας σχετικά με τη στοματική υγιεινή και δεν αμελεί τις συχνές επανεξετάσεις από εξειδικευμένους οδοντιάτρους. Κυρίως για τους καπνιστές, απαιτείται σχολαστική στοματική υγιεινή και, στο πλαίσιο αυτό, στο Τμήμα εφαρμόζεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποφυγής κατά το δυνατόν της περιεμφυτευματίτιδας.

Το ΥΓΕΙΑ

To Τμήμα Οδοντικών Εμφυτευμάτων και Ιστικής Αναγέννησης του ΥΓΕΙΑ λειτουργεί από το 1989 και αποκαθιστά όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη δοντιών, εστιάζοντας στην εμφύτευση και την ανάπλαση του οστού. To ιατρικό δυναμικό, με την πολυετή πείρα που διαθέτει, ολοκληρώνει τόσο το χειρουργικό όσο και το προσθετικό μέρος του σχεδίου θεραπείας, βάσει των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, για ένα άριστο αποτέλεσμα.  Το Τμήμα από το 1995 ερευνά την ποιότητα του οστού, εκπονώντας πλήθος ερευνών για την αναγέννηση των οστών. Μέχρι σήμερα έχει λάβει το Α’ Βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οστεολογίας το 2006 και, με αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο υλικό, το 2019 έλαβε το Α’ Βραβείο στο New York University.

Ιανουάριος 2020