HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Κάπνισμα

Παγκόσμια ημέρα καπνίσματος 2018

Γράφουν οι
Αικατερίνη Οικονόμου
Πνευμονολόγος ΥΓΕΙΑ
Ελένη Πιπίνη
Πνευμονολόγος ΥΓΕΙΑ
Δημήτριος Κυρούσης
Πνευμονολόγος ΥΓΕΙΑ

Πάνω από το 80% των καπνιστών θέλουν  να κόψουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να το πετύχουν.

Τι συμβαίνει;

Θεωρούμε πως σήμερα όλοι γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των καπνιστών έχει μια γενική και συνήθως ασαφή αντίληψη των κινδύνων για την υγεία που προκαλούνται από το κάπνισμα. Η ξεκάθαρη ενημέρωση έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον περιορισμό του καπνίσματος. Για παράδειγμα, οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη καρδιά και στα αγγεία είναι λιγότερο γνωστές από τις επιπτώσεις στον πνεύμονα και από τον κίνδυνο για καρκίνο. Φέτος, ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει αναλάβει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ακριβώς πάνω σε αυτή τη σχέση καπνίσματος και καρδιαγγειακού κινδύνου. Λιγότερο ακόμα γνωστές είναι οι παρενέργειες στο δέρμα, στα δόντια, στην διάθεση, στον μεταβολισμό και στην ερωτική ζωή.

Αλλά ακόμα κι αν κάποιος είναι ενήμερος για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του, είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζει το μέγεθος του κινδύνου, δηλαδή την πραγματική απειλή με αριθμούς.  Η επίγνωση του κινδύνου υπολογισμένη με αριθμούς δημιουργεί ισχυρό κίνητρο για να κόψει κανείς το κάπνισμα.

Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές.  Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές  Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνον της ηρωίνης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα άτομο ηλικίας 25 ετών, η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά 4,6 έτη, ενώ σε έναν καπνιστή 2 πακέτων την ημέρα, το προσδόκιμο επιβίωσης θα μειωθεί κατά 8,3 έτη.

Το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου και ευθύνεται για περίπου το 30% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.

Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το κάπνισμα ; 

Το κόψιμο του καπνίσματος είναι για πολλούς καπνιστές πολύ δύσκολο.  Οι περισσότεροι το αποδίδουν στην καθημερινή συνήθεια και συχνά διαφεύγει η πραγματικότητα, δηλαδή η εξαιρετικά εθιστική δράση της νικοτίνης.  Ο εθισμός και η φαρμακευτική εξάρτηση αποτελούν το νούμερο ένα εμπόδιο στην διακοπή καπνίσματος για τους περισσότερους καπνιστές. 

Υπάρχει λύση όταν κάποιος δυσκολεύεται να απαλλαγεί από την συνήθεια του καπνίσματος ;

Συμβουλευτείτε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος Ο ειδικός γιατρός θα σας εξηγήσει τις δικές σας ιδιαιτερότητες και πως μπορεί το κάπνισμα  να επηρεάσει ειδικά εσάς.  Θα σας προτείνει λύσεις  εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες.  Ο γιατρός θα είναι κοντά σας στην διάρκεια της προσπάθειάς σας και θα σας συμβουλεύει κατάλληλα.

Η ιατρική βοήθεια είναι αποδειγμένα με αριθμούς εξαιρετικά αποτελεσματική στη  διακοπή του καπνίσματος, γι’ αυτό μην διστάζετε και μην χάνετε χρόνο. Ζητήστε βοήθεια και να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε να δώσετε νέα πνοή στην ζωή σας.