HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ογκολογία

Πρωτοποριακές Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Τεχνικές στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Προστάτη

Μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και ασφάλεια

Γράφουν οι:
Γεράσιμος Αλιβιζάτος
Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής Γ΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
Γεώργιος Π. Ζαχαρόπουλος
Ακτινολόγος, Διευθυντής Τμήματος Γενικών Υπερήχων ΥΓΕΙΑ & ΜΗΤΕΡΑ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.

Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου επιτυγχάνεται με υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη διορθική βιοψία του προστάτη. Η απόφαση να γίνει η βιοψία λαμβάνεται αφού ο ουρολόγος εξετάσει κλινικά με δακτυλική εξέταση τον προστάτη και με τη βοήθεια του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

Βιοψία προστάτη

Το Τμήμα Γενικών Υπερήχων του ΥΓΕΙΑ διαθέτει το πρωτοποριακό Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης (Fusion Imaging) που εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας για τον καρκίνο του προστάτη. Ειδικά η μέθοδος συνδυάζει εικόνες διορθικού υπερηχογραφήματος με εικόνες Μαγνητικής Πολυπαραμετρικής Τομογραφίας του προστάτη οι οποίες εισάγονται σε ένα ειδικά εξοπλισμένο και διαμορφωμένο μηχάνημα υπερήχων. Με εξειδικευμένο σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης, οι εισαχθείσες εικόνες Μαγνητικής Τομογραφίας συνδέονται τοπογραφικά

με ακρίβεια με τις εικόνες που παράγονται σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπερήχων.

Οι εικόνες των δύο μεθόδων και για κάθε ανατομική θέση μπορεί να εμφανίζονται επιπροβαλλόμενες η μία επάνω στην άλλη με απόλυτη ακρίβεια έτσι ώστε οι πληροφορίες της πολύ ευαίσθητης Μαγνητικής Τομογραφίας να προβάλλουν επάνω στην εικόνα των υπερήχων.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα – κατά τη διενέργεια καθοδηγούμενων με υπερήχους βιοψίας προστάτη – να γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια η τοποθέτηση της βελόνας βιοψίας, καθώς παρέχεται επιπλέον καθοδήγηση από την αντίστοιχη εικόνα της Μαγνητικής Τομογραφίας.

Σταδιοποίηση – Θεραπεία

Μόλις διαγνωστεί ο προστατικός καρκίνος πρέπει να γίνει σταδιοποίηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεταστατικές εστίες στα οστά και σε λεμφαδένες. Αυτό επιτυγχάνεται με σπινθηρογράφημα οστών και με αξονική τομογραφία κοιλίας.

Σε επιλεγμένα περιστατικά η σταδιοποίηση μπορεί να συμπληρωθεί με τη χρήση πρωτοποριακών τεχνικών και φαρμάκων της μοριακής απεικόνισης όπως είναι το Ga-68 PSMA PET/CT.

Το ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο και μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που μπορεί και συνθέτει το Ga-68 PSMA απαραίτητο ραδιοφάρμακο για την εξέταση PET/CT. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας με Lu-177 PSMA στα κατάλληλα περιστατικά, προσθέτοντας μια θεραπεία αιχμής της εκτεταμένης προστατικής νόσου.

Στα αρχικά στάδια της νόσου υπάρχουν οι επιλογές: ρομποτική ριζική προστατεκτομή, ανοικτή ριζική προστατεκτομή, βραχυθεραπεία και τοπική ακτινοβολία.

Η ανοικτή ριζική προστατεκτομή

Η ανοικτή ριζική προστατεκτομή είναι η κλασσική επέμβαση και έχει αποδειχτεί με μελέτες ότι όταν εκτελείται από έμπειρο ουρολόγο έχει πολύ καλά λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα. Σήμερα η επιλογή της ανοικτής μεθόδου έχει περιορισθεί μόνο για ασθενείς που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε πολύπλοκες και επιπεπλεγμένες ανοικτές επεμβάσεις κοιλίας

Ριζική προστατεκτομή με το σύστημα DaVinci Xi

Σε νεότερους ασθενείς συνήθως επιλέγεται η ριζική προστατεκτομή και όχι η ακτινοβολία και σήμερα στο ΥΓΕΙΑ υπάρχει το σύστημα DaVinciXi, το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής τεχνολογίας. Εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή τομή για τον ασθενή την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, την σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας πιο γρήγορη ανάρρωση και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί τρισδιάστατη απεικόνιση (3D) υψηλής ανάλυσης (HD), προκειμένου ο χειρουργός να πραγματοποιεί επεμβάσεις με μεγάλη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ευελιξία.

Τοπική ακτινοβολία – βραχυθεραπεία

Η τοπική ακτινοβολία γίνεται είτε από εξωτερικές πηγές είτε με την εμφύτευση κόκκων ενδοϊστικά (βραχυθεραπεία). Οι θεραπείες αυτές είναι ανταγωνιστικές των χειρουργικών επεμβάσεων με πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και αποτελούν άριστη επιλογή για τους ασθενείς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν και για εκείνους που δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγο άλλων ιατρικών προβλημάτων.

Φαρμακευτική θεραπεία μεταστατικής νόσου

Όταν υπάρχει μεταστατική νόσος κατά τη διάγνωση, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι ο ορμονικός χειρισμός. Συνδυάζονται φάρμακα από το στόμα και ενέσιμα σκευάσματα που στόχο έχουν να μειώσουν την τεστοστερόνη του αίματος σε επίπεδα ορχεκτομής. Τελευταία και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σαν θεραπεία επιλογής σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.

Πρόγνωση

Ο καρκίνος του προστάτη στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξελίσσεται αργά και έχει πολύ καλή πρόγνωση. Ο συνδυασμός χειρουργικής αντιμετώπισης, τοπικής ακτινοβολίας και φαρμακευτικής αγωγής προσφέρει πολλά χρόνια ζωής στους ασθενείς αυτούς, με την προϋπόθεση ότι η διάγνωση θα γίνει έγκαιρα και σε αρχικά στάδια.

Στο ΥΓΕΙΑ, παρέχεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασθενή με καρκίνο προστάτη, εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες στον τομέα της διάγνωσης αλλά και της αντιμετώπισης.

 

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

 

Αύγουστος 2022