HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

ΣΤ’ Ορθοπαιδική Κλινική

H ΣΤ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, με ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας όπως οι τεχνικές AMIS για το ισχίο (αρθροπλαστική ισχίου) και ΜΙΚ για το γόνατο (αρθροπλαστική γόνατος), καθώς και αρθροσκοπικές τεχνικές ώμου, ποδοκνημικής, ισχίου, γόνατο, πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασεις (fast track).

Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι μια ασθένεια που επηρεάζει δραματικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων λόγω του έντονου πόνου στη περιοχή του γοφού αρχικά μετά από κούραση κατόπιν όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας ακόμα και κατά τη νυχτερινή κατάκλιση ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλος περιορισμός της κινητικότητας.

Δυο είναι οι περισσότερο χαρακτηριστικοί τύποι της αρθρίτιδος:

 • η οστοαρθρίτιδα που είναι και η συχνότερη
 • η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να θεραπεύει ή να επηρεάζει την πορεία της νόσου πέρα από τη μείωση του πόνου με όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να προσφέρει πλέον τίποτα οι προχωρημένες περιπτώσεις αρθρίτιδος του ισχίου αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ολική αρθροπλαστική, με αντικατάσταση δηλαδή των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με υλικά που ονομάζονται προθέσεις και αποτελεί σήμερα μια από τις περισσότερο κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις προσφέροντας μια καλή ποιότητα ζωής χωρίς πόνο και φυσιολογικό εύρος κίνησης. Αρθροπλαστική

Παγκοσμίως γίνονται γύρω στο 1 εκατομμύριο ολικές αρθροπλαστικές το χρόνο και μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιασθεί. Η πρώτη ολική αρθροπλαστική έγινε στην Ευρώπη το 1960 και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προόδους στο τομέα της χειρουργικής. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη πρόοδος έχει γίνει με τη δημιουργία υλικών ανθεκτικότερων στη φθορά του χρόνου με την ελπίδα ότι θα διαρκούν περισσότερο. Μεγάλη προσπάθεια επίσης έχει γίνει και στις χειρουργικές τεχνικές ενώ η παλαιότερη άποψη που υποστήριζε μεγάλο χειρουργείο, μεγάλη τομή έχει πλέον καταρριφθεί.

Όπως σε όλους τους τομείς της χειρουργικής έτσι και στην ορθοπαιδική η τάση είναι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με τη μικρότερη δυνατή βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς. Με αυτό τον προσανατολισμό και με βάση την εμπειρία όλων των κλασσικών χειρουργικών τεχνικών, ο ορθοπαιδικός χειρουργός Τσουτσάνης Αθανάσιος εξειδικεύθηκε στο Παρίσι στη τεχνική AMIS (anterior minimal invasive surgery) πρόσθια ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική.

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι ένα από τα συχνότερα θεραπευτικά προβλήματα του μυοσκελετικού, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Στις ανεπτυγμένες χώρες τα νοσήματα των οστών και των αρθρώσεων αποτελούν το μισό των χρόνιων παθολογικών νοσημάτων σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο συχνότερος τύπος αρθρίτιδες του γόνατος είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και κατόπιν η φλεγμονώδης αρθρίτιδα με πιο χαρακτηριστικό τύπο την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι:

 • πόνος κατά τη βάδιση αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • περιορισμός της κίνησης του γόνατος
 • αδυναμία στο ανέβασμα της σκάλας ή το σήκωμα από τη καθιστή θέση και τις περισσότερες φορές “στράβωμα” του γόνατος

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

 • απώλεια βάρους
 • χορήγηση χονδροπροστατευτικών ουσιών από το στόμα ή και ενέσιμα μέσα στο γόνατο
 • αντιφλεγμονώδη που δρουν μόνο ως προς τον πόνο
 • φυσικοθεραπεία

Στο τελικό στάδιο οστεοαθρίτιδας του γόνατος όταν η συντηρητική αγωγή δεν μπορεί να προσφέρει κάτι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ολική αρθροπλαστική η οποία θεωρείται μια από τις περισσότερο κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις.

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος όπως και στη περίπτωση του ισχίου είναι ένα από τα περισσότερο επιτυχή και αποτελεσματικά χειρουργεία. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περί τις 400.000 και μέχρι το 2030 το νούμερο αυτό αναμένεται να φθάσει τα 3,5 εκατομμύρια ενώ μέχρι πρότινος ο αριθμός των αρθροπλαστικών του ισχίου ήταν μεγαλύτερος από αυτές του γόνατος, αυτό τώρα έχει αντιστραφεί.

 
Αριστερά: Κλασική Τεχνική, Δεξιά: Τεχνική ΜΙΚ
 
Αριστερά: Κλασική Τεχνική, Δεξιά: Τεχνική ΜΙΚ

Τεχνική AMIS

Η τεχνική AMIS πραγματοποιείται ήδη από το 2005 στην Ελλάδα από τον ορθοπαιδικό χειρουργό Αθανάσιο Π. Τσουτσάνη διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η AMIS γίνεται με μια μικρή τομή δέρματος αλλά το σημαντικότερο είναι ότι γίνεται σχεδόν ατραυματικά, χωρίς να χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες. Σε αντίθετη με όλες τις άλλες χειρουργικές τεχνικές, όπου είναι αναγκαία η τομή και αποκόλληση μυών, στην τεχνική AMIS η προσπέλαση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, απλά παρεκτοπίζοντας τους μύες, διατηρώντας ακόμα και τον αρθρικό θύλακο.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου:

 • ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο
 • μείωση της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ενώ χρησιμοποιώντας και ένα σύστημα αυτομετάγγισης,
 • πολλές φορές δεν χρειάζεται καθόλου μετάγγιση αίματος για τον ασθενή
 • η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο γίνεται μικρότερη
 • ο κίνδυνος εξαρθρήματος από κάποια λάθος κίνηση μειώνεται σημαντικά και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει περιορισμός στις κινήσεις ούτε και στο κάθισμα.
 • η διατήρηση ανέπαφων λειτουργικών μυών βοηθά ώστε ο ασθενής να βαδίζει φυσιολογικά και να επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες γρηγορότερα.

Όπως σε όλους τους τομείς της χειρουργικής η τάση και η προσπάθεια είναι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση στους ανθρώπινους ιστούς και αυτό επιτυγχάνεται με την τεχνική AMIS.

4 Όροφος
Γραφείο Δ1
(Ερ. Σταυρού 9 – Έναντι ΥΓΕΙΑ)
Τηλέφωνο
210 686 7309