HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Νευροφυσιολογία

Το Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας του ΥΓΕΙΑ είναι από τα πλέον σύγχρονα του είδους του σε όλη την Ελλάδα. Εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας γενιάς και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, καλύπτει κάθε σχετική περίπτωση.

Η κλινική νευροφυσιολογία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην διάγνωση περιφερικών και κεντρικών νευρολογικών νοσημάτων. Το Τμήμα όμως δεν είναι απλώς διαγνωστικό, αλλά υπεισέρχεται σε θεραπευτικές διεργασίες με τη χρησιμοποίηση της αλλαντικής τοξίνης σε ασθενείς με σπαστικότητα και τμηματικές δυστονίες όπως βλεφαρόσπασμος, σπασμός γραφέα και ραιβόκρανο, καθώς και υπεριδρωσία και σιαλόρροια.

Κυρίως όμως το Τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για τη διαλογή ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση για εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (τωρινές ενδείξεις είναι η ιδιοπαθής νόσος του Πάρκινσον, ο τρόμος και η δυστονία και εντελώς πρόσφατα και η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση), τη νευροφυσιολογική διεγχειρητική παρακολούθηση στον καθορισμό του στόχου διέγερσης καθώς και για τη μετεγχειρητική του πορεία και την ρύθμιση των διεγερτών.

Γενικά διερευνώνται παθήσεις όπως τα εγκεφαλικά νοσήματα και κακώσεις, συγχρόνως ασθένειες και κακώσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος και γίνεται εργαστηριακά ο διαχωρισμός σε κεντρικά ή περιφερικά νοσήματα ασθενειών όπως η ζάλη, ο ίλιγγος, οι επιληπτικές κρίσεις, το σύνδρομο πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι διάφορες νευροπάθειες, οι βλάβες των νεύρων από άλλες παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), οι όγκοι του νευρικού συστήματος και μυοπάθειες, πρωτοπαθείς και δευτερογενείς π.χ. ενδοκρινολογικής αιτιολογίας. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, αν ασθένειες του ανωτέρου κύκλου δεν διαγνωστούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα πιθανώς να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα για τους ασθενείς που φθάνουν μέχρι την αναπηρία ή τον θάνατο. Επίσης, στο Τμήμα αυτό γίνεται θεραπεία με ταυτόχρονο νευροφυσιολογικό έλεγχο δια μέσου της αλαντοτοξίνης των δυστονιών των ΤΙΚ καθώς και διαφόρων σπαστικών συνδρόμων.

Τα νευρολογικά νοσήματα λόγω του τρόπου ζωής αλλά και γιατί επιτυγχάνεται διάγνωση που πριν μερικά χρόνια δεν ήταν δυνατή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% του πληθυσμού στη χώρα μας υποφέρει ήδη ή θα παρουσιάσει κάποιο είδος κεφαλαλγίας. Στη χώρα μας 20.000 ασθενείς πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Κάθε χρόνο προστίθενται σ’ αυτό το νούμερο περίπου χίλιοι διακόσιοι.

Για την αντιμετώπισή τους είναι σημαντική η διερεύνηση αυτών των νευρολογικών παθήσεων με διάφορες απεικονιστικές και βιοχημικές εξετάσεις (κλινική, αξονική και μαγνητική τομογραφία, εργαστηριακές εξετάσεις). Για τις κλινικές παθήσεις όπως για π.χ. η νόσος του Πάρκινσον σε πιο προχωρημένα στάδια, έχει καταστεί δυνατή η θεραπεία με εμφύτευση εν τω βάθει ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στο Τμήμα Κλινικής Νευροφυσιολογίας του ΥΓΕΙΑ γίνονται οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Ηλεκτρομυογράφημα – νευρογράφημα ταχύτητες αγωγής νεύρων, για διερεύνηση βλαβών περιφερικών νεύρων όπως πολυνευροπάθειες, ριζιτικές βλάβες σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, πιεστικές βλάβες νεύρων όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μυοπάθειες, μυασθένεια. ΗΜΓ/φημα άνω άκρων, κάτω άκρων, άνω-κάτω άκρων, άνω άκρων επί κλίνης, κάτω άκρων επί κλίνης, άνω-κάτω άκρων επί κλίνης
 • Ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα – για διερεύνηση ειδικών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. 
  Ηλεκτρονυσταγμογράφημα – για διερεύνηση παθήσεων του εγκεφάλου και του λαβυρίνθου που προκαλούν ζάλη και ίλιγγο.
 • Προκλητά δυναμικά – (οπτικά, ακουστικά, σωματοαισθητικά και μαγνητικά κινητικά) – για διερεύνηση παθήσεων τόσο του κεντρικού όσο και του περιφερικού και του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Προκλητά δυναμικά στελέχους και επί κλίνης.
 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα – χαρτογράφηση εγκεφάλου για διερεύνηση εγκεφαλικών παθήσεων και ιδιαίτερα επιλήψεων (επιπλέον με φορητό και κατ’ οίκον)
 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με βιντεομετρία για την τελειότερη εστίαση και ταυτοποίηση των επιληπτικών κρίσεων.
 • Ηλεκτροεγεφαλογράφημα με πολύωρη καταγραφή για πιο σίγουρη διάγνωση της επιληψίας.
 • Θεραπευτικές εγχύσεις: αλλαντικής τοξίνης με ή δίχως σύγχρονο μυογραφικό έλεγχο ή υπερηχογραφικό έλεγχο.
 • Μελέτη τρόμου: νευροφυσιολογική μελέτη για τον διαχωρισμό τύπου και αιτιολογίας τρόμου. Π.χ. τρόμος Πάρκινσον ή ιδιοπαθής τρόμου.
 • L-Dopa Test: μελέτη για την καταλληλότητα ασθενούς για να υποβληθεί σε εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση του υποθαλαμικού πυρήνα.
 • Νευροφυσιολογική ρύθμιση διεγερτών: παρακολούθηση των φορέων εγκεφαλικού διεγέρτη νευρολογικά με ρύθμιση του ρεύματος του νευροδιεγέρτη ανάλογα με την κλινική εικόνα τους.
 • Συμπαθητικό Δερματικό τεστ: εξέταση για βλάβες των μικρών νευρικών ινών του δέρματος και νευροπάθεια του αυτονόμου νευρικού συστήματος
 • Ηλεκτρομυογράφημα με JITTER: μυογράφημα μονήρους μυϊκής ίνας κυρίως για τη διάγνωση μυασθένειας
 • Νευροφυτικό τέστ: εξέταση που περιλαμβάνει το συμπαθητικό δερματικό τεστ και την παραλλαγή του του ρυθμού της καρδιάς κυρίως για την διάγνωση νευροπάθειας του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
 • ΗΕΓ/φημα με χαρτογράφηση + βίντεο μεγάλης διάρκειας: βλέπε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με βιντεομετρία ως άνω
 • ΗΕΓ/φημα πολύωρης καταγραφής 24h ύπνου: βλέπε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα πολύωρης καταγραφής
 • P 300: εξέταση για διάγνωση γνωσιακών διαταραχών του εγκεφάλου
 • ΗΕΓ/φημα με πολύωρη βιντεομετρία 6h: βλέπε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα με βιντεομετρία ως άνω
 • Ηλεκτροφυσιολογική-ΗΜΓ/μελέτη στελέχους: εξέταση για βλάβες στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους

Πολλές εξετάσεις γίνονται και μέσα στο χειρουργείο για παρακολούθηση των λειτουργιών κατά τη διάρκεια της επέμβασης όπως π.χ. σε επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη ή στον εγκέφαλο, για μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

4ος όροφος

Τηλέφωνο
210 686 7475
210 686 7436
210 686 7575