HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Αγγειολογία-Αγγειοχειρουργική

Σύγχρονη αγγειοχειρουργική

Γράφει o
Σταύρος Καλλιάφας
Αγγειοχειρουργός, Ενδαγγειοχειρουργός
Διευθυντής Α’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Πριν λίγο διάστημα ολοκληρώθηκε στο ΥΓΕΙΑ η αντικατάσταση του υβριδικού χειρουργείου με ένα υπερσύγχρονο υβριδικό χειρουργείο τελευταίας γενιάς. Το 2012 εγκαινιάστηκε στο ΥΓΕΙΑ το πρώτο υβριδικό χειρουργείο στην Ελλάδα.

 

 

Στα 10 χρόνια που μεσολάβησαν διενεργήθηκαν χιλιάδες αναίμακτες αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, πολλές από τις οποίες ήταν πρωτοποριακές στην αντιμετώπιση σύνθετων αγγειακών προβλημάτων σε εξαιρετικά επιβαρυμένους ασθενείς.

Στη σύγχρονη αγγειοχειρουργική οι ανοικτές αγγειακές επεμβάσεις έχουν σχεδόν πλήρως αντικατασταθεί από αναίμακτες, διαδερμικές αγγειακές πράξεις. Οι επεμβάσεις αυτές δεν απαιτούν νάρκωση, είναι τελείως ανώδυνες και οι μεγάλες τομές έχουν αντικατασταθεί από απλές παρακεντήσεις (τσιμπήματα του δέρματος).  Η αποκατάσταση της βλάβης του αγγείου γίνεται από το εσωτερικό του (γι’ αυτό και ονομάζονται και ενδαγγειακές), χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας υλικά (μπαλονάκια, stent, καλυμμένα stent, ενδομοσχεύματα, αγγειακά φίλτρα, υλικά εμβολισμού κ.ά.).

Η νοσηλεία διαρκεί στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μία ημέρα, η ανάρρωση διαρκεί ελάχιστες ημέρες (1 ή 2) και οι πιθανές επιπλοκές μειώνονται στο ελάχιστο.

Επίσης, επιτρέπουν τη διενέργεια σύνθετων επεμβάσεων σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών, ακόμα και σε αυτούς με πολλαπλά συνοδά ιατρικά προβλήματα. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα και η ασφάλεια των αναίμακτων αγγειακών επεμβάσεων επιτυγχάνονται όταν διενεργούνται από εξειδικευμένους αγγειοχειρουργούς στον υπερσύγχρονο χώρο ενός υβριδικού χειρουργείου, κάνοντας χρήση ενδαγγειακών υλικών τελευταίας γενιάς.

Στις αναίμακτες αγγειακές επεμβάσεις περιλαμβάνονται αγγειοπλαστικές με ή χωρίς τη χρήση stent (για στένωση ή απόφραξη θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, καρωτίδων, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων), αναίμακτες επεμβάσεις για ανευρύσματα (θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων), εμβολισμός περιφερικών αγγειακών δυσπλασιών, τοποθέτηση φίλτρων κάτω κοίλης φλέβας, θρομβόλυση φλεβικών και αρτηριακών θρομβώσεων.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο του υβριδικού χειρουργείου πραγματοποιούνται, εφόσον χρειάζονται, και ανοικτές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις ανευρυσμάτων (θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων), αρτηριακές παρακάμψεις (bypass) (για στένωση θωρακικής αορτής, κοιλιακής αορτής, περιφερικών και σπλαχνικών αγγείων) και καρωτιδικές ενδαρτηρεκτομές.

Το καινούργιο υβριδικό χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ προσφέρει μοναδικές απεικονιστικές δυνατότητες του εσωτερικού των αγγείων και επιτρέπει στον χειρουργό να τοποθετεί τα πλέον σύγχρονα ενδαγγειακά υλικά με ακρίβεια χιλιοστού στα σημεία της βλάβης των αγγείων. Τα σύγχρονα υλικά αυτά γίνονται ολοένα και πιο μικρά σε μέγεθος, έτσι ώστε να τοποθετούνται και στις πιο δύσκολες και πιο απομακρυσμένες αγγειακές βλάβες. Η ελάττωση του μεγέθους τους απαιτεί εξαιρετική διακριτική ικανότητα από τα μηχανήματα απεικόνισης, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο από τα υβριδικά χειρουργεία τελευταίας γενιάς.

Επίσης, σε αυτά τα χειρουργεία δίνεται η δυνατότητα, με τη χρήση τρισδιάστατων απεικονίσεων, τρισδιάστατης ηλεκτρονικής πλοήγησης στο εσωτερικό των αγγείων και ταυτόχρονης διενέργειας αξονικής τομογραφίας, να θεραπεύονται αναίμακτα σχεδόν όλοι οι αγγειοχειρουργικοί ασθενείς. Σε όλα τα διεθνή μεγάλα ιατρικά κέντρα η αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε υβριδικά χειρουργεία.

Το ΥΓΕΙΑ, πάντα πρωτοπόρο στις σύγχρονες τεχνολογίες, ήταν ένα από τα πρώτα νοσοκομεία παγκοσμίως που εγκατέστησε υβριδικό χειρουργείο και ένα από τα πρώτα που το αντικατέστησε με καινούργιο τελευταίας γενιάς. Με τον τρόπο αυτό το ΥΓΕΙΑ αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια κέντρο αναφοράς για τις θεραπείες των αγγειακών και καρδιακών παθήσεων.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

Αύγουστος 2022