HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL

Χειρουργική

Σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.

H Χρήση της Ρομποτικής και η εξέλιξη στην τεχνολογία των πλεγμάτων

Γράφει ο
Περικλής Χρυσοχέρης   MD, FACS
Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Οι επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι από τα πιο συχνά, της Γενικής Χειρουργικής, με δεκάδες εκατομμύρια τέτοιων επεμβάσεων να διενεργούνται ετησίως στον δυτικό κόσμο. 

Η κήλη είναι μια καλοήθης πάθηση κατά την οποία δημιουργείται ένα χάσμα στο μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα, από το οποίο προβάλει εσωτερικό σπλάχνο (συνήθως έντερο ή ενδο – έξω περιτοναϊκό λίπος, αλλά μπορεί να είναι και άλλα όργανα όπως η ουροδόχος κύστη ή το ήπαρ).

Ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

Ο σκοπός του χειρουργείου είναι η σύγκλειση του χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Εδώ και 20 και πλέον χρόνια, έχει αποδειχθεί, με μελέτες, ότι η χρήση πλέγματος είναι σχεδόν επιβεβλημένη (με πολύ λίγες εξαιρέσεις), έτσι ώστε η πιθανότητα υποτροπής της κήλης να είναι η μικρότερη δυνατή.

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική θεραπεία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος έχει εξελιχθεί ραγδαίως.

Οι νέες τεχνικές αποκατάστασης της κήλης είναι τόσο εξειδικευμένες που τείνουν να καταστήσουν την χειρουργική αποκατάσταση της κήλης ξεχωριστή υπό ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Νέοι όροι, χειρουργικών τεχνικών, όπως TEP, eTEP, TAPP, TAR, Robotic TAR, LIRA, Milos, κτλ. κατακλύζουν την Χειρουργική βιβλιογραφία και πιθανώς μπερδεύουν τους ασθενείς που προσπαθούν να εντρυφήσουν παραπάνω σε λεπτομερείς μιας πιθανής τους επέμβασης.

Οι νέες χειρουργικές τεχνικές έχουν σαν στόχο:

  1. την πιο ανώδυνη θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και λιγότερη καθήλωση του πλέγματος.
  2. το θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατόν επιπλοκές και μικρότερα ποσοστά υποτροπής.

Οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές αφορούν:

  1. Η αποκατάσταση- σύγκλειση του κηλικού χάσματος ακόμα και Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά (οι πρώτες Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις δεν περιλάμβαναν κλείσιμο του χάσματος). Έχει βρεθεί σε πολλές μελέτες, ότι η αποκατάσταση της συνέχειας του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος οδηγεί σε καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα (καλύτερη χρήση των κοιλιακών μυών) για τον ασθενή, μειώνει τα ποσοστά υποτροπής και μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών όπως την μετεγχειρητική συλλογή υγρού (σερόματα).
  1. Για να γίνει δυνατή η σύγκλειση του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος, ειδικά σε μεγάλες κήλες, πολλές φορές είναι απαραίτητη η διενέργεια χαλαρωτικών τομών – διατομή κάποιου από τους πλάγιους κοιλιακούς μύες για να μειωθεί η τάση στη σύγκλειση του τοιχώματος.  Η επέμβαση διατομής του εγκάρσιου κοιλιακού μυός (Transversus Abdominis Release – TAR ) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.  Η επεμβάσεις αυτές μέχρι πρότινος γινόντουσαν μόνο ανοικτά. Η ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, ήταν η 1η στην Ελλάδα, στις αρχές του 2019 που ξεκίνησε τέτοιες επεμβάσεις και Ρομποτικά με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
  1. Η  τοποθέτηση των πλεγμάτων σε σημείο εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή το πλέγμα με τα εσωτερικά όργανα και να αποφεύγεται η δημιουργία συμφύσεων.  Η ιδανική θέση είναι πίσω (extraperitoneally)  ή ανάμεσα από τους μυς. Η θέση αυτή είναι ιδανική επιπλέον διότι το πλέγμα  είναι δίπλα σε ιστούς με πλούσια αγγείωση και μακριά από το δέρμα οπότε η πιθανότητα λοίμωξης αυτού είναι μηδαμινή. Επίσης, σε αυτήν τη θέση το πλέγμα χρειάζεται ελάχιστη καθήλωση με ράμματα ή κλιπς, οπότε ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται αισθητά σε σχέση ακόμα και με άλλες κλασσικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
  2. Χρήση πλεγμάτων αραιής πλέξης που είναι πιο ανθεκτικά στις λοιμώξεις και δίνουν λιγότερη αίσθηση ξένου σώματος. Και χρήση πλεγμάτων νέας τεχνολογίας που είναι πλήρως απορροφήσιμα και έτσι μετά από λίγο διάστημα δεν υπάρχει καθόλου συνθετικό υλικό στους ιστούς. Τα πλέγματα αυτά δύναται να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα που ενδέχεται να υποβληθούν και σε άλλες επεμβάσεις στο μέλλον και σε χειρουργεία που το περιβάλλον δεν είναι τελείως άσηπτο. 

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στα τελευταία διεθνή συνέδρια εμφανίζουν σαφή πλεονεκτήματα των νέων μεθόδων όπως η e-TEP και TAR έναντι παλαιότερων μεθόδων στα ποσοστά υποτροπής κήλης και στα ποσοστά επιπλοκών.

Οι νέες αυτές τεχνικές εφαρμόζονται από τη χειρουργική ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ με επιτυχία και εντυπωσιακά αποτελέσματα, ταυτόχρονα με τα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

Οκτώβριος 2020