HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Αγγειολογία-Αγγειοχειρουργική

Θρόμβωση: μια ύπουλη ασθένεια όλων των ηλικιών Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης 13/10

Θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος εντός του αγγείου και ο σχηματισμός θρόμβου ο οποίος διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος.

Γράφει ο
Σταύρος Καλλιάφας
Αγγειοχειρουργός
Διευθυντής Aγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Εάν αναπτυχθεί σε αρτηρίες, οδηγεί σε ισχαιμία του τροφοδοτούμενου οργάνου όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νέκρωση άκρων.

Εάν ό θρόμβος αναπτυχθεί στις εσωτερικές φλέβες τότε δημιουργείται η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος η οποία αποτελείται από δύο κλινικές οντότητες την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, και την πνευμονική εμβολή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε εσωτερική φλέβα του οργανισμού με συχνότερη εντόπιση τα κάτω άκρα (πόδια).

Εάν ο θρόμβος αποκολληθεί από τις φλέβες, μεταφέρεται με τη κυκλοφορία στη καρδιά και από εκεί στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή.Εκεί εμποδίζει τον εμπλουτισμό του αίματος με καθαρό οξυγόνο και οδηγεί σε υπερκόπωση της καρδιάς και των πνευμόνων θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Η θρόμβωση είναι υπεύθυνη για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά λίγοι γνωρίζουν για την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και την πνευμονική εμβολή.

Η πνευμονική εμβολή αποτελεί την πρώτη αιτία ενδονοσοκομιακού θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Στις ΗΠΑ καταγράφονται 1 εκατομμύριο εν τω βάθει φλεβοθρομβώσεις κάθε χρόνο, και είναι υπεύθυνες για το θάνατο 60.000 ανθρώπων.

Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση δεν κάνει διακρίσεις και εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ή εθνικότητας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου όπως παρατεταμένη νοσηλεία, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, παρατεταμένη ακινησία, υπερατλαντικά ταξίδια, κληρονομικές διαταραχές της πήξης του αίματός, ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών, οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης, χρήση αντισυλληπτικών, χημειοθεραπεία, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη και κάπνισμα.

Τα συμπτώματα της θρόμβωσης, όταν εμφανίζονται, εξαρτώνται από την περιοχή εντόπισης του θρόμβου και το μέγεθός του. Περιλαμβάνουν οίδημα, ευαισθησία ή πόνο στα κάτω άκρα, αίσθημα θερμότητας, αλλαγή του χρώματος του δέρματος, πόνο στο θώρακα, δύσπνοια, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, έντονος βήχα, ζάλη ή λιποθυμία.

Είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών υψηλού κινδύνου. Ζητήστε από το γιατρό σας την εκτίμηση θρομβοεμβολικού κινδύνου, και τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων εάν χρειάζονται.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

Οκτώβριος 2023