HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ογκολογία

Το παζλ της ακτινοθεραπείας

Γράφει η
Ντιάνα Σαρίδου
Τεχνολόγος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας
Συνεργάτις Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ

Σε ένα παζλ κάθε κομμάτι τοποθετείται σε συγκεκριμένη θέση, ώστε να βγει το σωστό, ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Έτσι και στην ακτινοθεραπεία. Όλοι οι φορείς του τμήματος θα πρέπει να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Concept of creative, logical thinking. Different colorful shapes wooden blocks on white wooden background, flat lay. Geometric shapes in different colors, top view. Abstract Background.

Οι ιατροί ακτινοθεραπευτές, οι ακτινοφυσικοί, οι τεχνολόγοι ακτινοθεραπείας, οι νοσηλευτές, οι γραμματείς, οι ασθενείς, οι συνοδοί ασθενών. Όλοι είναι κρίκοι μιας

αλυσίδας που στόχο έχει τη διασφάλιση της ποιότητας της θεραπείας, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς λάθη και παρεκτροπές.

Ο καθένας από τη μεριά του αναλαμβάνει υπεύθυνα να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες που αφορούν τη θεραπεία. Ο ιατρός που θα καθορίσει το είδος και θα σχεδιάσει τη θεραπεία, ο ακτινοφυσικός που θα εκπονήσει το πλάνο, ο τεχνολόγος που θα εφαρμόσει τη θεραπεία στον ασθενή, ο ασθενής που θα πρέπει να κατανοήσει και να συνεργαστεί για τη θεραπεία του.

Το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών, οι νοσηλευτές και όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση μεταξύ τους, για τη σωστή και ομαλή λειτουργία της διαδικασίας.

Η αντίληψη που πρέπει να έχει ο κάθε επαγγελματίας του Κέντρου Ακτινοθεραπείας βασίζεται στην εκπαίδευσή του, στις τεχνικές γνώσεις και στις δεξιότητες που διαθέτει όσον αφορά τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της κάθε κατάστασης. Επίσης, στην ερμηνεία και στην κατανόηση των γεγονότων που συμβαίνουν σε αυτό το περιβάλλον.

Με προσοχή, σοβαρότητα και ζήλο αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό ξεχωριστά.

Δίνουμε την πρέπουσα σημασία στο οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, ώστε να δράσουμε γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά όλοι.

Με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα απαραίτητα μηχανήματα, τους σωστούς χειρισμούς, αξιοποιούμε  όλα τα εφόδια για να πετύχουμε την ποιότητα της θεραπείας. Σε καθημερινή βάση, γίνεται ταυτοποίηση ασθενών, ρύθμιση παραμέτρων των γραμμικών επιταχυντών, κλινική εκτίμηση, δοσιμετρική επαλήθευση, μελέτη των δεδομένων για σχεδιασμό και προγραμματισμό θεραπείας, έλεγχοι πλάνων και διασφάλιση ποιότητας.

Στόχος είναι πάντα η βέλτιστη θεραπεία του κάθε ασθενούς, και όλοι εμείς καλούμαστε να συμβάλουμε σε αυτό επαγγελματικά και υπεύθυνα.

Ο τεχνολόγος ακτινοθεραπείας είναι επαγγελματίας με άμεση ευθύνη για την καθημερινή απόδοση της ακτινοθεραπείας στον ογκολογικό ασθενή, καθώς και για τη σωστή τοποθέτηση του ασθενούς, ώστε να εξασφαλιστεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κλινική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας του. Το 50% των ασθενών βιώνουν μεγάλο στρες και φόβο, ιδίως κατά τις πρώτες επισκέψεις. Ο τεχνολόγος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο ο ασθενής έρχεται περισσότερο από όλους σε επαφή καθημερινά. Αποκτά οικειότητα και κερδίζει την εμπιστοσύνη του. Τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, τα οποία είναι ευαίσθητα, ευάλωτα και χρήζουν ιδιαίτερης συμπεριφοράς.

Δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος και απροστάτευτος, αλλά να ξέρει πως η προσοχή όλων είναι στραμμένη πάνω του. Οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία λύνεται άμεσα και με υπομονή.

Ο τεχνολόγος είναι το πρώτο άτομο που θα δει τις αντιδράσεις στη θεραπεία και θα του δώσει τις πρώτες οδηγίες. Θα μεσολαβήσει για την ενημέρωση του γιατρού και για τη μετέπειτα παρακολούθησή του. Πολλές φορές χρειάζεται να ακούσει τις δυσκολίες και τις φοβίες των ασθενών και με τον τρόπο του να τους καθησυχάσει πως όλα είναι υπέρ τους.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

Ιανουάριος 2021