HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Κορωνοϊός COVID-19

5 μύθοι για τη χρήση μάσκας και τον κορωνοϊό

Γράφει η
Ελένη Πατρόζου
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ

Έχουν περάσει 8 μήνες από την επέλαση του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη και εν αναμονή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου, το μόνο μας όπλο παραμένει η χρήση μάσκας. Η καθολική χρήση της θα είναι επιτακτική τους ερχόμενους μήνες καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται, η διασπορά του ιού αυξάνει και ο χειμώνας που έρχεται θα αυξήσει τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους και θα δημιουργήσει επιπλέον ευκαιρίες μετάδοσης του ιού.

Μύθος #1: Η χρήση υφασμάτινης μάσκας, δεν είναι χρήσιμη.

Γνωρίζουμε ότι το νέο στέλεχος κορωνοϊού, μεταδίδεται από άνθρωπό σε άνθρωπο κυρίως με τα σταγονίδια που παράγονται κατά την ομιλία ή τον βήχα.

Η χρήση μίας αυτοσχέδιας μάσκας προσώπου από ύφασμα είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να προστατεύσετε τους γύρω σας. Οι υφασμάτινες μάσκες λειτουργούν ως ένα φυσικό εμπόδιο μειώνοντας τον αριθμό των μικροοργανισμών που κάποιος απελευθερώνει στον αέρα. Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι η μάσκα προστατεύει και τον χρήστη της καθώς σε περίπτωση έκθεσης θα εισπνεύσει λιγότερα μολυσματικά σταγονίδια και είναι πιθανότερο να νοσήσει ελαφρά ή και να παραμείνει ασυμπτωματικός.

Μύθος #2: Αν δεν είμαι άρρωστος, δεν χρειάζεται να φοράω μάσκα.

Ο κορωνοϊός SARS CoV2 μεταδίδεται και από τους ήπια νοσούντες ακόμα και τους  ασυμπτωματικούς ανθρώπους. Εκτιμάται ότι το 40% της μετάδοσης του ιού γίνεται από ασυμπτωματικούς φορείς. Αυτό είναι το βασικό του χαρακτηριστικό που τον κατέστησε ικανό να μας προσβάλει καθολικά και ανεξέλεγκτα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος φέρει τον ιό και συνεπώς δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε, να τον απομονώσουμε έγκαιρα.

Συνεπώς, επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος φέρει τον κορωνοϊό και ποιος όχι, συνιστάται να φοράμε σωστά όλοι μάσκα, ώστε να προστατεύουμε εμάς και τους συνανθρώπους μας.

Μύθος #3: Αν φοράω μάσκα, δεν χρειάζεται να τηρώ τις αποστάσεις ή να παραμένω σπίτι σε περίπτωση που δεν νιώθω καλά

Με οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης, ακόμα και ήπιο θα πρέπει να παραμένουμε στο σπίτι και αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται να επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας. Η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και δεν υποκαθιστά  τα καίριας σημασίας  προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή το φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Μύθος #4: Η μάσκα αρκεί να καλύπτει το στόμα μου

Μια μάσκα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας. Θα πρέπει να είναι άνετη και στις δύο πλευρές του προσώπου σας, για να μπορείτε να αναπνέετε χωρίς περιορισμούς. Επιλέξτε λοιπόν μια μάσκα που να καλύπτει σωστά το πρόσωπό σας.  Μην φοράτε τη μάσκα γύρω από το λαιμό σας, το πηγούνι σας ή το χέρι σας – αυτό δεν προστατεύει κανέναν.

Μύθος #5: Φορώντας μάσκα, ενδέχεται να αρρωστήσω.

Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν κάποιες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι χρησιμοποιώντας μάσκα, εισπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα γεγονός που μπορεί να μας αρρωστήσει. Απερίφραστα, αυτό είναι ψευδές. Σε αντίθεση με τα σταγονίδια, η διάχυση των μορίων του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα δεν επηρεάζεται από τη χρήση υφασμάτινης ή χειρουργικής μάσκας. Οι μάσκες δεν μειώνουν το εισπνεόμενο οξυγόνο και δεν προκαλούν επανεισπνοή του διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να φορούν μάσκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, άτομα που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα  ή άτομα τα οποία δεν μπορεί να βγάλουν τη μάσκα χωρίς βοήθεια.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

Οκτώβριος 2020