HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.

Κορωνοϊός COVID-19

Πρόληψη μέτρων για τον ιό COVID-19 στις ευπαθείς ομάδες με Σακχαρώδη Διαβήτη

Με γνώμονα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα της διεθνούς ιατρικής κοινότητας και αναφορικά με την πρόληψη μέτρων για τον ιό COVID-19 στις ευπαθείς ομάδες με Σακχαρώδη Διαβήτη και χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη, κρίνεται σκόπιμο να γίνουν κατανοητά ορισμένα ειδικά σημεία.

Γράφει η
Ευανθία Διαμάντη – Κανδαράκη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Δ/ντρια
Τμήματος Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη ΥΓΕΙΑ

Ενώ είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι μοναδικές επιπτώσεις του COVID-19 σε άτομα με διαβήτη (τύπου 1, τύπου 2 ή κύησης) αυτή τη στιγμή, ο διαβήτης και άλλες χρόνιες ιατρικές παθήσεις μπορούν να κάνουν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες. Επιπλέον, ο ανεξέλεγκτος διαβήτης με υπεργλυκαιμία είναι γνωστό ότι εξασθενεί την ανοσολογική λειτουργία. Επειδή οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν πολλές άλλες συννοσηρότητες, όπως η ανεπάρκεια οργάνων και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουν τις ειδικές προφυλάξεις για τον COVID-19. (American Association of Clinical Endocrinologists – Position Statement regarding COVID-19 and People with Diabetes – March 9, 2020)

Ειδικότερα για τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη, ή λαμβάνουν  μακροχρόνια θεραπεία με κορτιζόνη, διευκρινίζουμε και συμβουλεύουμε:

Πρώτον

Η τεκμηριωμένη ιατρικά διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο του ασθενούς  να νοσήσει από λοιμώξεις, σε όλα τα συστήματα  του οργανισμού μας (Αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, πεπτικό κλπ) από οποιοδήποτε λοιμωξιογόνο παράγοντα (βακτήριο, μύκητα, ιό).

Δεύτερον

Η καλή ρύθμιση του σακχάρου είναι απαραίτητη να μειώσει τον κίνδυνο για οποιαδήποτε  λοίμωξη σε κάθε Διαβητικό ασθενή.

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες: Η καλή ρύθμιση συνίσταται σε καλό, οσο το δυνατόν φυσιολογικότερο Σάκχαρο νηστείας μικρότερο από 126 mg/dl (εξαιρούνται οι εγκυμονούσες που πρέπει να έχουν χαμηλότερο). Και μεταγευματικά σάκχαρα δυο ώρες μετά το φαγητό κάτω από 140 mg/dl.

Η  γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ορίζεται ως αξιόπιστος, όχι όμως ο απόλυτος, δείκτης χρόνιας υπεργλυκαιμίας και θα πρέπει να είναι κάτω από 7% για να θεωρείται η ρύθμιση ικανοποιητική.

Τρίτον

Οι αριθμοί ( όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω) που αξιολογούν την επάρκεια της ρύθμισης του Σακχαρώδη Διαβήτη, περιορίζουν τον κίνδυνο, αλλά  σε κανένα ασθενή δεν  αρκούν για να τον βάλουν ή να τον βγάλουν από την ευπαθή ομάδα του κίνδυνου των λοιμώξεων, ειδικότερα του κορωνοιού.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία με την ηλεκτρονική 24ωρη καταγραφή γλυκόζης, παρέχει τη δυνατότητα για πληρέστερη και ακριβέστερη αξιολόγηση της καλής ρύθμισης του σακχάρου αίματος, με ασφάλεια, σε κάθε διαβητικό ασθενή.

Στο όμιλο ΥΓΕΙΑ διατίθεται η τεχνολογία αυτή, όπου γίνεται τοποθέτηση φορητής συσκευής μεγέθους πώματος μπουκαλιού (μιας χρήσεως)  και ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι ή στην εργασία του, καταγράφετε η 24ωρη μεταβολή του σακχάρου αίματος (Ηolter Σακχάρου). Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά.

Τέταρτον

Ο σημαντικότερος παράγων που θα κατηγοριοποιήσει  τον ασθενή με διαβήτη ή κάποιον που λαμβάνει υψηλές δόσεις κορτιζόνης (άνω των 60 mg ημερησίως  για πέραν του  3μηνου), ως άτομο αυξημένου κινδύνου να νοσήσει  από μια λοίμωξη, ειδικότερα σε μια πανδημία όπως αυτή που ζούμε όλοι σήμερα, είναι:

H συνύπαρξη επιπλοκών του ΣΔ ή άλλων νοσηρών καταστάσεων (συννοσηροτήτων), όπως από το καρδιαγγειακό (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις κ.α.), το αναπνευστικό (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, προηγηθείσες λοιμώξεις/πνευμονίες, επαναλαμβανόμενες βρογχίτιδες, άσθμα, εμφύσημα κ.α.).

Η τρέχουσα βιβλιογραφία τεκμηριώνει αυτή μας την θέση που πρόσφατα διατυπώσαμε: (Emerging Infectious Diseases Vo.26,166-168 JAN 2020 – Diabetes Mellitus, Hypertension, and Death among  Patients with MERS-CoV Infection)

Σ ’αυτές τις περιπτώσεις η εξατομικευμένη προσέγγιση, θα πρέπει να δοθεί μόνο από τον θεράποντα ιατρό.

Ειδικότερα,  η στοχευμένη οδηγία για την προφύλαξη καθώς και για την τροποποίηση της παρούσας διαβητικής ή άλλης συγχορηγούμενης  αγωγής ή της προσαρμογής της δόσης της κορτιζόνης, απαιτούν  την ειδική  γνώση του ενδοκρινολόγου ή του ειδικού θεράποντος ιατρού  που έχει αντίστοιχα  την ευθύνη  και την κατάρτιση για τη σωστή καθοδήγηση του ασθενούς.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί η ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και κοινωνικής απομόνωσης, σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες, καθώς φαίνεται να είναι η μόνη αποτελεσματική προσέγγιση για τον περιορισμό της τρέχουσας επιδημίας.

Συνοπτικά, οι πρακτικές οδηγίες που θα πρέπει να τηρηθούν από τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι:

  • Συνεχίστε να παίρνετε την φαρμακευτική σας αγωγή .
  • Δημιουργείστε απόθεμα της φαρμακευτικής σας αγωγής και διαβητολογικού υλικού ώστε να είστε εξοπλισμένοι για τουλάχιστον 14 ημέρες (ή μέχρι 30 ημέρες, αν δεν είναι δαπανηρές) σε περίπτωση χειρότερων σεναρίων (π.χ. καραντίνα).
  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά, ειδικά πριν από το φαγητό ή την πόση υγρών και μετά τη χρήση της τουαλέτας, καθώς και όταν φυσάτε τη μύτη σας, βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα, με αλκοόλη τουλάχιστον 60%.
  • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, με ένα χαρτομάντηλο ή με τον αγκώνα σας. Στη συνέχεια πετάξτε άμεσα το χαρτομάντηλο στα σκουπίδια.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας όταν είναι δυνατόν.
  • Μείνετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι.

Μάρτιος 2020