HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ηπατολογικό

Το Ηπατολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ έχει ως αντικείμενο τη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με οξείες και χρόνιες παθήσεις του ήπατος και χοληφόρων. Οι παθήσεις του ήπατος και των χοληφόρων οδών αποτελούν τομέα της Ιατρικής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει εξαιρετική πρόοδο σε επίπεδο μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών παθοφυσιολογίας, διαγνωστικών μεθόδων και θεραπευτικών επιλογών.. Το τμήμα λειτουργεί σύμφωνα με Διεθνή και Εθνικά ακαδημαϊκά και επιστημονικά πρότυπα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των οξέων και χρόνιων παθήσεων του ήπατος και των χοληφόρων.

Διερευνώνται και αντιμετωπίζονται νοσήματα όπως:

  • Ιογενείς ηπατίτιδες (οξείες και χρόνιες)
  • Λιπώδης νόσος ήπατος – μεταβολικό σύνδρομο
  • Αυτοάνοσες παθήσεις ήπατος και χοληφόρων
  • Αλκοολική ηπατοπάθεια
  • Κληρονομικά και μεταβολικά νοσήματα του ήπατος (ν. Wilson, αιμοχρωμάτωση,..)
  • Φαρμακευτική ηπατοτοξικότητα
  • Κίρρωση και επιπλοκές της πυλαίας υπέρτασης (ασκίτης, κιρσοί οισοφάγου,..)
  • Καλοήθεις όγκοι του ήπατος
  • Κακοήθεις όγκοι ήπατος και χοληφόρων (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, χολαγγειοκαρκίνωμα)
  • Διαταραχές ηπατικής βιοχημείας αγνώστου αιτιολογίας

Ιδιαίτερη επίσης σημασία δίνεται στην προληπτική ιατρική (π.χ. ενημέρωση, διαιτητικές οδηγίες, εμβολιασμός), όπως και στην πρώιμη, έγκυρη διάγνωση, κάτι που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή κατάλληλων διαγνωστικών μεθόδων.

Παρέχεται δυνατότητα παρακολούθησης ασθενών στο εξωτερικό Ηπατολογικό Ιατρείο και, όποτε απαιτείται, νοσηλείας.

Στα εργαστήρια του ΥΓΕΙΑ εκτελούνται με εξαιρετική αξιοπιστία όλες οι απαιτούμενες σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις για τα νοσήματα του ήπατος, που συμπληρώνονται με απεικονιστικό έλεγχο τελευταίας τεχνολογίας (υπερηχογράφημα, triplex αγγείων, ελαστογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία, PET scan).

Επιπλέον, η στενή συνεργασία με γαστρεντερολόγους, επεμβατικούς ακτινολόγους, εξειδικευμένους χειρουργούς ήπατος-χοληφόρων και ογκολόγους εξασφαλίζει την άμεση, εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών με ηπατική νόσο.

Η εφαρμογή των σύγχρονων γνώσεων και διαγνωστικών τεχνικών στην Ηπατολογία σε συνεργασία με όλες τις ειδικότητες έχει ανθρωποκεντρικό πρόσημο και χαρακτηρίζεται από ενημέρωση, συνέπεια και υπευθυνότητα.

Λίπωση του ήπατος

Ως «σιωπηλή πρόσκληση» χαρακτηρίζεται σήμερα η μη συνδεδεμένη με κατανάλωση αλκοόλης λίπωση του ήπατος, μια νόσος κατά κανόνα χωρίς συμπτώματα, που αποτελεί όμως σήμερα τη συχνότερη αιτία ηπατοπάθειας παγκοσμίως με τη συχνότητά της να αυξάνει παράλληλα με την παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας. 

Η λίπωση (στεάτωση) του ήπατος οφείλεται στην εναπόθεση λίπους στο ήπαρ συνήθως στα πλαίσια παχυσαρκίας, διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας (μεταβολικό σύνδρομο) και αποτελεί την ήπια μορφή της νόσου. Αντιθέτως η εξέλιξη σε στεατοηπατίτιδα (φλεγμονή λόγω λίπωσης) είναι η πιο σοβαρή μορφή του νοσήματος και ευθύνεται για την ανάπτυξη ίνωσης (ουλών) και εξέλιξη σε κίρρωση σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών και ενδεχόμενα την ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου.    

Η αξιολόγηση του σταδίου της ηπατικής νόσου γίνεται με μη επεμβατικό τρόπο (χωρίς βιοψία) αλλά με 1) μαθηματικά μοντέλα βασιζόμενα σε αιματολογικές εξετάσεις 2) υπερηχογράφημα και 3) ελαστογραφία (αξιολόγηση της σκληρότητας του ήπατος).       

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου απαιτεί την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων με στόχο την αποφυγή ή τη βελτίωση της λίπωσης και της φλεγμονής και αποφυγή της εξέλιξης της νόσου  Η αλλαγή του τρόπου ζωής (μεσογειακή διατροφή) και η  καθημερινή άσκηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή αφορά πρωτίστως τη παρέμβαση στους παράγοντες κινδύνου (διαβήτης, υπερλιπιδαιμία). Επίσης, νέα φάρμακα είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ηπατικής νόσου. 

Η  τακτική κλινική αξιολόγηση και ο συχνός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητα για τη διάγνωση, ενημέρωση, παρακολούθηση και συμμόρφωση των ασθενών.      

Το Ηπατολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ προσφέρει τη δυνατότητα της ολιστικής προσέγγισης (διερεύνηση, αξιολόγηση, παρακολούθηση και θεραπεία) της λίπωσης του ήπατος και των προδιαθεσικών παραγόντων. 

 

Τηλέφωνο
210 686 7000

Ιατρική ομάδα