HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Διατροφή

TIPS για απώλεια κιλών καραντίνας

Γράφουν οι
Όλγα Τσιότσιου
Ιωάννα Κεχαγιά
Κλινικές Διαιτολόγοι
Πολυξένη Κουτκιά – Μυλωνάκη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
Διευθύντρια Τμήματος Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ

 • Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αυτό θα συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, σιτηρά και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που δεν περιέχουν πολλά λιπαρά (ψάρια, πουλιά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών). Επιπλέον, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με καλά λιπαρά, με μέτρο, όπως ανάλατοι ξηροί καρποί και ελαιόλαδο, αλλά και με ποικιλία λαχανικών και φρούτων.
 • Περιορίστε την προσθήκη άλατος στο φαγητό σας, αλλά και την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αλάτι (τυριά, αλλαντικά, ξηροί καρποί), καθώς η υπερβολική κατανάλωση άλατος οδηγεί σε κατακράτηση υγρών.
 • Δώστε έμφαση στην κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, καθώς οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού.
 • Καταναλώνετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αρκετό νερό, καθώς και βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
 • Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας, καθώς η επαρκής πρόσληψη υγρών οδηγεί σε πρώιμο κορεσμό, αποφεύγοντας την κατανάλωση υπερθερμιδικών σνακ. Ιδιαίτερη έμφαση στην ενυδάτωση θα πρέπει να δοθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος προκαλεί αυξημένη εφίδρωση.
 • Προτιμάτε σνακ που περιέχουν πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, όπως γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγους ξηρούς καρπούς ή φρούτα με ξηρούς καρπούς, smoothies με γάλα χαμηλών λιπαρών και φρούτα. Οι παραπάνω συνδυασμοί περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά προκαλώντας καλύτερο κορεσμό.
 • Περιορίστε, όσο είναι εφικτό, την κατανάλωση έτοιμου φαγητού. Προσπαθήστε να παρασκευάζετε στο σπίτι τα γεύματα και τα σνακ σας, με ποιοτικές πρώτες ύλες. Τα μενού πολλών εστιατορίων είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
 • Αποφύγετε να καταναλώνετε ανθρακούχα αναψυκτικά, καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες και ζάχαρη.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ χρειάζεται να γίνεται με μέτρο με έμφαση σε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Έχετε υπόψιν ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνονται είναι ανάλογες των βαθμών της αλκοόλης του ποτού που καταναλώνουμε.
 • Η φυσική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι είναι ωφέλιμη στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας αερόβια γυμναστική (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο), αλλά και γυμναστική με αντιστάσεις, καθώς οδηγούν σε βελτίωση της σύστασης τους σώματος (μείωση λιπώδους μάζας και αύξηση μυϊκής μάζας), αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού και παρεπόμενα στην ευκολότερη απώλεια βάρους.
 • Εν κατακλείδι, η «χρυσή μέθοδος» για την επίτευξη απώλειας βάρους αλλά και για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή. Η Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται στην καθημερινή κατανάλωση οσπρίων, λαδερών, προϊόντων ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών και στη λιγότερο συχνή κατανάλωση κρέατος και κορεσμένων λιπαρών.

 

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

Ιούλιος 2021