HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Γενική Ιατρική

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας | “Υγεία για όλους”

Γράφει η
Φούλα Βασιλαρά
Παθολόγος, Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας τον 21ο αιώνα ήταν πραγματικά σημαντικές, τόσο στον διαγνωστικό, όσο και στον θεραπευτικό τομέα. Η σημαντική πρόοδος  στις βασικές επιστήμες όπως στην γενετική και την μοριακή βιολογία έχουν βοηθήσει σημαντικά στη βαθύτερη κατανόηση των νόσων και στην αντιμετώπισή τους.  

Σημαντικό ρόλο όμως για την υγεία έχει αποδειχτεί ότι παίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης πολλών ασθενειών στην εποχή μας.  Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο προληπτικός προσυμπτωματικός έλεγχος  διαμέσου της κολονοσκόπησης μειώνει την επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και σώζει ζωές, όπως επίσης η μαστογραφία , το pap test σε συνδυασμό με τις μοριακές τεχνικές για την ανίχνευση του HPV μειώνει την επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.  Πρόσφατα εισήχθη και η αξονική τομογραφία του θώρακα χαμηλής ακτινοβολίας ως μέσο πρώιμης διάγνωσης του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα σε χρόνιους καπνιστές.

Φυσικά σπουδαίο προληπτικό μέτρο αποτελεί ο εμβολιασμός των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Ο  εμβολιασμός των παιδιών έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη των παιδικών νοσημάτων σε ποσοστό άνω του 97% και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μέτρα πρόληψης των νοσημάτων αυτών. Είναι όμως αναγκαίο να είναι πλήρης  και ενδελεχής και να επεκτείνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, χωρίς εξαιρέσεις. Ο ατελής εμβολιασμός ή και η άρνηση τους είναι δυνατό να οδηγήσει στην επανεμφάνιση νόσων που θεωρούσαμε υπό έλεγχο, όπως συνέβη πρόσφατα με την επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Φυσικά εξίσου αναγκαίος είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων ιδίως με εμβόλια όπως έναντι του ιού της γρίπης του πνευμονιόκοκκου.  Οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων συνεχίζονται και νέα πιο τελειοποιημένα εμβόλια όπως είναι του ιού του έρπητα ζωστήρα, της μηνιγγίτιδας τύπου Β  και έναντι του ιού HPV για τη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι πλέον στη διάθεση μας. Φυσικά έχει επιτευχθεί  τεράστια πρόοδος στην εξέλιξη των στοχευμένων θεραπειών  έναντι των  νεοπλασιών  και στην παράταση ζωής των ασθενών που πάσχουν από κακοήθειες.

Ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την 7η Απριλίου κάθε έτους ως παγκόσμια ημέρα Υγείας. Για το 2018 το κεντρικό σύνθημα είναι «Υγεία για όλους».  Είναι ημέρα προβληματισμού και ευαισθητοποίησης σε όλο τον κόσμο, για να βρούμε τους τρόπους να καλύψουμε τα κενά στον τομέα της υγείας των συνανθρώπων μας. Η προτροπή για εφέτος είναι πως θα προσφέρεις τις μέγιστες και καλύτερες παροχές υπηρεσίας υγείας στον κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνιά της γης.  Όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα συστήματα υγείας ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης , ηλικίας, χρώματος ή φύλου.

Το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ είναι πρωτοπόρο στην εθελοντική προσφορά και το έχει αποδείξει με τις οργανωμένες εκστρατείες του στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας με το πρόγραμμα «Ταξιδεύουμε για την Υγεία», το οποίο προσφέρει δωρεάν ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις σε συνανθρώπου μας που κατοικούν σε περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ως γιατρός του ιδιωτικού φορέα επί 25 χρόνια έχω δει το «δικό» μου νοσοκομείο να οργανώνεται σε υλικοτεχνικές υποδομές , να διαθέτει εξαιρετική ταχύτητα στην  διεκπεραίωση εξετάσεων, να συντονίζει με άψογο τρόπο το έμψυχο δυναμικό του για να προσφέρει το άριστο αποτέλεσμα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στον κάθε ασθενή που το εμπιστεύεται και με πραγματικά πολύ ανθρώπινο κόπο και ευαισθησία,24 ώρες το 24ωρο, είμαστε υπερήφανοι που το καταφέρνουμε .

Για όλους εμάς, η υγεία είναι πάνω απ’ όλα.