HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Χειρουργική

LASER αιμορροϊδοπλαστική (LHR): ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων

Γράφει ο
Στυλιανός Γ. Ρωσσώνης
Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ

Οι αιμορροΐδες είναι όζοι αγγειακού ιστού στην περιοχή του πρωκτικού σωλήνα και η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως στη φλεβική στάση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν στον πρωκτό τις αιμορροϊδικές φλέβες που για διάφορους λόγους μπορεί να διαταθούν παθολογικά και να προκαλέσουν εσωτερικές ή εξωτερικές αιμορροϊδες.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η διατροφή, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή. Η αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνή πάθηση στις δυτικές κοινωνίες. Πλήττονται κυρίως λευκοί άνδρες ηλικίας 45-65 ετών, ανώτερης κοινωνικοοικονομικής τάξης. Υπολογίζεται ότι το 50% των ατόμων θα εμφανίσουν αιμορροΐδες και το 10-20% από αυτούς θα χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Κύρια συμπτώματα των αιμορροΐδων

Τα κύρια συμπτώματα είναι αιμορραγία, πόνος, ερεθισμός, εκκρίσεις, κνησμός.

Οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε τέσσερις βαθμούς:

  • Ι βαθμού: αιμορραγία από τον πρωκτό χωρίς πρόπτωση όζων εξωτερικά.
  • ΙΙ βαθμού: πρόπτωση αιμορροϊδικών όζων κατά την κένωση που επανέρχονται αυτόματα.
  • ΙΙΙ βαθμού: πρόπτωση αιμορροϊδικών όζων κατά την κένωση που ανατάσσονται με το χέρι.
  • IV βαθμού: μόνιμη πρόπτωση αιμορροϊδικών όζων που είναι αδύνατο να αναταχθούν.

Ο βαθμός των αιμορροΐδων δεν είναι απόλυτη ένδειξη χειρουργικής επέμβασης όσο τα συμπτώματα. Ενδείξεις που επιβάλλουν τη χειρουργική αντιμετώπιση είναι η αποτυχία συντηρητικών μεθόδων, οι εσωτερικές αιμορροΐδες III – ΙV βαθμού με επιπλοκές, συνδυασμός εσωτερικών και εξωτερικών αιμορροΐδων, αιμορραγία, πόνος, θρόμβωση.

Όταν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι ή αν αποτύχουν οι πιθανά εφαρμοσθείσες συντηρητικές μέθοδοι (δίαιτα, αλοιφές, σκληροθεραπεία, ελαστικοί δακτύλιοι), τότε ο ασθενής αντιμετωπίζεται χειρουργικά και για το σκοπό αυτό υπάρχει πληθώρα τεχνικών στη διάθεση του χειρουργού (HAL, Logo, αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan – Morgan ή Ferguson με χρήση σύγχρονων πηγών ενέργειας όπως ligasure, harmonic scalpel, RF).

Αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP)

 To 2006 άρχισε να εφαρμόζεται μια νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ή αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHP) που δίνει λύση σε πολλά από τα προβλήματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αιμορροΐδες βαθμού ΙΙ και ΙΙΙ.

Υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία ή σύντομη νάρκωση προωθείται καθετήρας laser 980/1470 nm διαμέτρου 2mm που εκπέμπει ακτινοβολία στη βάση και σε όλη την έκταση του αιμορροϊδικού όζου. Η θερμική απελευθέρωση ενέργειας οδηγεί στην ίνωση του ιστού. Η αποικοδόμηση του ινώδους ιστού προκαλεί τελικά ρίκνωση του αιμορροϊδικού όζου. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 8 με 10 εβδομάδες, οπότε έχουμε και το τελικό αποτέλεσμα.

Με την LHP επιτυγχάνεται με άλλα λόγια υποβλεννογόνια καταστροφή του αιμορροϊδικού ιστού ενώ ο βλεννογόνος παραμένει ανέπαφος. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η προστασία του πρωκτοδέρματος, η κατάργηση των διευρυσμένων αγγείων και η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής.

Ο ασθενής παραμένει για μερικές ώρες στο Νοσοκομείο και σε μεμονωμένες περιπτώσεις που συνυπάρχουν προβλήματα υγείας ή εάν ο ασθενής το επιθυμεί νοσηλεύεται για ένα εικοσιτετράωρο. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και ο ασθενής επανέρχεται σύντομα στους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Μειωμένος, επίσης, είναι ο εγχειρητικός χρόνος. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοσθεί με ασφάλεια σε περιπτώσεις υποτροπής της ίδιας ή άλλων τεχνικών. Επίσης, είναι δυνατό να εφαρμοσθεί στον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που πάσχουν από διαταραχές πήξης χωρίς να αυξηθεί η συχνότητα επιπλοκών.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHΡ) είναι μια σχεδόν ανώδυνη ελάχιστα επεμβατική τεχνική που προσφέρει μικρό χρόνο νοσηλείας, γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, υψηλό βαθμό ανακούφισης των συμπτωμάτων και ικανοποίησης των ασθενών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 92% των ασθενών είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα ενώ το 96% θα πρότειναν και σε άλλους να υποβληθούν στην επέμβαση ή θα υποβάλλονταν ξανά στην ίδια επέμβαση. Το ποσοστό επιπλοκών είναι μικρό και ελάσσονος σημασίας ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Συμπερασματικά

Η ύπαρξη τόσων τεχνικών αποδεικνύει την πολυπλοκότητα του προβλήματος και ότι ίσως η ιδανική μέθοδος που μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει. Είναι αρμοδιότητα ενός χειρουργού εξοικειωμένου με την περιοχή του πρωκτού να επιλέξει την ορθή μέθοδο. Ο χειρουργός αυτός πρέπει να γνωρίζει και να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις περισσότερες από τις τεχνικές και να επιλέξει την πιο ενδεδειγμένη για την περίπτωση του κάθε ασθενούς εξατομικευμένα.

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser (LHΡ) αποτελεί σαφώς ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του ειδικού. Σε περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας δευτέρου και τρίτου βαθμού η LHΡ εφαρμόζεται με επιτυχία στο ΥΓΕΙΑ και το ΜΗΤΕΡΑ παρουσιάζοντας πλεονεκτήματα όπως ελάχιστο πόνο, γρήγορη επούλωση, σεβασμό στην ανατομία της περιοχής, χαμηλό ποσοστό επιπλοκών, γρήγορη επάνοδο στην εργασία.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

 

Απρίλιος 2022